HomeЛайфстайлВ коя страна има най-много милиардери

В коя страна има най-много милиардери

В света има повече от 2700 милиардери. Над една четвърт от тях живеят в Съединените щати. Докато броят на най-богатите хора намалява на фона на пандемията от COVID-19 през 2020 г., цифрата се възстанови и нарасна отново, още през 2021 г.

В коя страна има най-много милиардери?

Наред с десетте страни с най-много милиардери има 2159, около 78,4% от общия брой в света. От тези страни Хонконг е с най-много милиардери на милион души – 8,83.

Ето и списък с топ 10 на страните с най-голям брой милиардери:

  • САЩ – 724;
  • Китай – 698;
  • Индия – 237;
  • Германия – 136;
  • Русия – 117;
  • Хонконг – 71;
  • Бразилия – 65; 
  • Канада – 64;
  • Великобритания – 56;
  • Италия – 51.

Колко милиардери има в света?

Според списъка на милиардерите на Forbes за 2021 г. е имало 2755 милиардери по света, през 2021 г., което представлява средно 0,35 милиардера на милион души. Това е с 660 повече от броя им, през 2020 г., като към списъка се присъединяват рекордните 493 нови милиардери.

Освен това 86% от съществуващите богаташи са още по-богати, отколкото са били, преди година. Съединените щати имат най-много милиардери – 724, следвани от Китай (включително Хонконг и Макао) с 698. Тези две страни представляват повече от 50% от най-богатите хора в света.

Кой е най-богатият милиардер?

Топ, най-богатият милиардер в света е Джеф Безос, основател на Amazon. Той има състояние от 177 милиарда долара. Следван е от главният изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск със състояние от 151 милиарда долара. Заедно милиардерите в света струват 13,1 трилиона долара, спрямо 8 трилиона долара, през 2020 г.

Кои са най-заможните хора на планетата?

Списъкът на най-богатите хора в света се промени значително, през последните няколко години. Докато ценностите на компанията се покачват и падат и докато хората продължават да раздават парите си, самоличността на най-богатия човек в света може да се промени.

Така например, много хора вярват, че Джеф Безос е най-заможният човек в света. Той е основател на Amazon и неговата нетна стойност се променя в зависимост от стойността на самата платформа Amazon. Широко разпространено е мнението, че той струва повече от 131 милиарда долара.

Бил Гейтс е най-богатият човек в света от дълго време насам. Той е основател на Microsoft и участва активно в благотворителни дейности. Много хора смятат, че той струва близо 100 милиарда долара.

Има ли трилионер?

В момента вероятно няма трилионер, но има някой, който печели и може дори да е задминал Джеф Безос по отношение на обща стойност.

Френският бизнес магнат Бернар Арно е председател и главен изпълнителен директор на френския конгломерат за луксозни стоки, наречен LVMH. Това е компания, която е отговорна за производството на голямо разнообразие луксозни стоки, които се продават по целия свят и нейната стойност се е повишила бързо. Това означава, че нетната стойност на Bernard Arnault също се е повишила. Затова някои смятат, че той скоро ще е трилионер, ако вече не е станал такъв.

Защо нетната стойност се променя толкова бързо?

Някои хора се питат, как нечие богатство може да се промени толкова бързо. Това е свързано с покачването и падането на цените на акциите. Пазарната капитализация на публично търгувана компания е тясно свързана със стойността на нейния основател, председател и главен изпълнителен директор. Например, ако цената на акциите на Amazon падне, общата му пазарна капитализация, също намалява. Тъй като нетната стойност на Джеф Безос е тясно свързана със стойността на акциите на Amazon, стойността му ще спадне, когато цената на акциите на Amazon също падне. Обратно, когато стойността на акциите на Amazon се повиши, нетната му стойност също ще нарасне.

Колко струва 1 трилион долара?

Много хора се затрудняват да определят количествено, какво означава да имаш милион долара, да не говорим за трилион долара. Казано направо, състояние от 1 трилион долара е луда сума пари. Ако средната нетна стойност на домакинствата в Съединените щати е приблизително 120 000 долара, един трилионер би имал сума пари, равна на над 8 милиона пъти тази на типичното американско семейство. Ясно е, че това е сума пари, която повечето хора трудно си представят.

Освен това има някои много успешни и развити страни, които нямат нетна стойност от 1 трилион долара. Тази сума е повече от БВП на Австрия , Швеция и Швейцария или всички, от които се считат за богати. Има само 18 държави, които имат БВП над 1 трилион долара.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ