HomeИнтересноИнтересни фактиКак се нарича свещената книга на Китайците

Как се нарича свещената книга на Китайците

Книгата на промените известна още като Свещените книги на Китай е наричана И Дзин (The I Ching)

Една от най-важните книги в историята на ориенталската култура тази The I Ching или както в превод значи: Книгата на промените. Основният й текст изглежда е бил подготвен преди 1000 г. пр.н.е., в последните дни на династията Шан и първата част на династията Чоу.

Въведение

Това била една от Петте класически книги, редактирани от Конфуций, за когото се съобщава, че е пожелал да има още петдесет години живот, за да я изучава. От времето на Конфуций, тя никога не е губила огромното си значение. Използвана е, както от конфуцианци, така и от даоисти, от учени литературни учени и улични шамани, от официалния държавен култ и от частни лица.

По принцип „Свещената книга на китайците“ е наръчник за гадаене, базирана на това, което съвременните учени като Волфганг Паули, физик, носител на Нобелова награда, и К. Г. Юнг, психоаналитик е нарекъл – синхронна концепция за вселената.

Това означава, че всички неща, случващи се в определено време, имат определени характерни черти, които могат да бъдат изолирани, така че в допълнение към вертикалната причинност, може да има и хоризонтални връзки.

Според традицията крал Уан и неговият син херцогът на Чоу са прекарали живота си в анализиране резултатите от гадаене по отношение на взаимодействащи полярни сили и хексаграми с шест променливи, свързвайки наблюдавана група от събития с предсказания. И така, независимо дали този разказ е верен или не, „И Дзин“ все още запазва първенството си в китайската мисъл.

Значение на книгата

Освен огромната си стойност в ориенталистичните изследвания „The I Ching“ е много важна в историята на религиите, историята на философията и дори в някои аспекти на съвременната западна мисъл. Това е един от малкото наръчници за гадаене, оцелели до наши дн  и е типологически интересна като може би най-развитата, най-сложната система, известна в детайли. Във философията бележи етап в развитието на човешката мисъл. В последно време И Дзин стана много важен за разбирането на определени културни развития в западния свят.

Тази настояща работа е стандартният английски превод от великия синолог Джеймс Леге, подготвен за поредицата Свещени книги на Изтока.

Тя съдържа: Основния текст, приписван на крал Уан и херцога на Чоу; Десетте приложения, обикновено приписвани на Конфуций; Задълбочено въведение от Леге и изчерпателни бележки под линия, обясняващи текста за западен читател.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ