HomeИнтересноБългарияНа брат ми жена му - каква роднина ми се пада тя

На брат ми жена му – каква роднина ми се пада тя

Кой, какъв е, след като една двойка сключи брак? На кого, кой какъв е и как му се казва по роднински, научете степените на родство и какви фамилни “титли” съществуват у нас.

Семейни отношения, фамилните връзки, кои са кръвни роднини и кои не, всички си имат определени наименования. Родственото дърво може да е кръвно и извънродствено, както и т. нар. възникнало в резултат на брак. Последният случай се казва собственост.

Кои са кръвните роднини

Най-близки роднини е прието да са родителите. Това са майката и бащата заедно с техните деца. Хората с едни общи родители, сестри и братя влизат в тази група – кръвни роднини. Това е и когато има един общ родител, но на такива братя и сестри се казва ​​нечистокръвни. При тях може да има една обща майка или един общ баща.

Съществуват и някои нюанси във втория брак. Така например втората съпруга на бащата се нарича мащеха на децата му от предния брак, а втори съпруг на майката е доведен баща. Децата по отношение втория баща или на мащехата се наричат доведени или заварени синове и/или дъщери.

Родителите на таткото или майката са баба и дядо. Родителите на бабата или дядото се казват ​​прадядо и прабаба. Така техните родители са наричани с ​​пра-пра-дядо и/или пра-пра-баба. Децата на дъщеря или син или са ​​внуци на бабата и дядото, независимо кои по ред са ​​правнуци и съответно пра-пра-внуци.

Прието е децата да са ​​племенници на сестра или брат, а на братята и сестрите на родителите – лели и чичовци.

Когато се касае за хора с общи предци от второ поколение се ползва термин – “братовчед”. Така например, братовчеди са децата на братя и сестри на родители. Те нямат общи родители, но имат и общи баба и дядо. Братовчеди на родителите се казват ​​братовчеди и лели, а племенниците на братовчеди са ​​праплеменници. Братя и сестри на дядо и баба се падат ​​прадядовци, а внуците на сестри и братя са ​​праплеменници.

Когато на лице е третото поколение тогава тези деца са “втори братовчеди”, трети братовчеди и т.н..

Как се казват и кои са некръвни роднини

Когато хората се оженят/омъжат, членовете на семействата им попадат в нови семейни връзки и отношения. Понякога техните имена попадат в системата от термини измислени за кръвното родство. Така например, леля или чичо може да е съпруг на лелята или това да е съпругата на чичо. Тогава племенник се нарича, не само вашият племенник, но и племенник на съпруга (та). И така, за повечето роднини си има конкретни названия.

Мъж на дъщеря се казва зет, а жена на син е снаха. Родителите на съпруг са свекър и свекърва, а родителите на съпруга са тъща и тъст.

И така на брат ми жена му ще ми е снаха. На сестра ми мъжът й ще ми е зет.

И така, снаха е не само съпруга на син, но и съпруга на брат или зет. За жената на девер (брат на мъжа ми), обаче има и друго наименование, което е Етърва.

С това съвсем не сме изчерпали всички възможни наименования в родословните отношения, но поне споменахме най-използваните и такива, които ги има в почти всяко родословие.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ