HomeИнтересноИнтересни фактиКакви са последиците от липсата на социален живот

Какви са последиците от липсата на социален живот

Ето за какво става дума:

В нашия дигитално перфектно мрежов свят има често пренебрегван проблем: самотата. Липсата на социално взаимодействие има не само психологически последици, но може да доведе и до сериозни физически заболявания.

Все повече хора са самотни

Въпреки добрите възможности за работа в мрежа, доста хора всъщност са самотни. Повечето от нас обичат да бъдат сами от време на време. Става проблематично, когато самотата стане хронична – и върви ръка за ръка със социалната изолация, с твърде малко социални контакти.

Самотата може да ви разболее сериозно.

Тази самота може да ви натъжи, звучи някак логично. Също така самотните хора понякога развиват депресивни симптоми или тревожни разстройства. Това, което често получава много по-малко внимание: ако хората са социално изолирани и имат малък социален контакт за дълъг период от време, това може да причини сериозни физически симптоми. 

През 40-те години на миналия век американският психолог Рене Шпиц описва в проучване, че малките деца в сиропиталищата са физически или психически атрофирани , ако има твърде малко близост и социално взаимодействие, а някои деца умират – въпреки че получават достатъчно храна и напитки. Контактът и сигурността очевидно са също толкова важни, колкото храненето, пиенето и съня.

Изследователите описват връзката между социалното взаимодействие и физическото здраве в проучвания от 70-те години на миналия век. Сега има все по-подробни данни, описващи тези причинно-следствени връзки.

Термините обаче не винаги се използват ясно. Някои учени се оплакват, че самотата е по-скоро чувство. Социалните взаимодействия са по-лесни за измерване. В изследванията се използват различни термини, които често описват едни и същи или поне подобни симптоми и проблеми. Самотата и социалните контакти се записват с въпросници, които учените оценяват. Можете също така да се чувствате самотни, когато не сте сами.

Дълго време се обръщаше малко внимание на физическите последици.

Хората не са създадени за усамотение: в праисторически времена сме разчитали да живеем в общност, за да предотвратим опасностите и да осигурим оцеляването си. Следователно вероятно се е развил механизъм: Ако сме сами и загубим защитата на групата, тялото е нащрек – и освобождава хормона на стреса кортизол.

Многобройни проучвания показват, че когато хората са самотни, нивото на този хормон в кръвта им е постоянно повишено. Кръвното налягане и нивата на кръвната захар също се повишават, а имунната система е отслабена. Как точно работят връзките в тялото, все още не е проучено. Но има някои идеи.

Няколко проучвания показват, че самотата увеличава вероятността от много заболявания: в допълнение към депресията и тревожните разстройства, те включват инфаркти, инсулти, рак и деменция. В обширно мета-изследване американската учена Джулиан Холт-Лунстад успя да покаже, че хората с функциониращи социални взаимодействия са по-малко склонни да страдат от много заболявания.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ