HomeИнтересноИнтересни фактиКакво означава името Васил на гръцки - разберете произхода му

Какво означава името Васил на гръцки – разберете произхода му

Знаете ли, значение на името Васил? Днес ще ви разкажем малко повече за произхода му…

Какво означава името Васил на гръцки

Американска съкратена форма на гръцки Vasilakis или на всяко друго фамилно име е получена от личното име Васил (Vasilis или от класическия гръцки Basileios ‘кралски’, Basil ), включително Vasiliadis Vasiloglou Vasilopoulos.

Русин е името Васил на Словашки или главно Василь. Произхожда от местна народна форма на гръцки Basileios ‘кралски’ (Василий). Сравнете Wasil американизираната форма на хърватския Vasilj , родствена на 2 по-горе, произхождаща главно от Херцеговина. Американска съкратена форма на сръбския Василевич македонски Василевскиили всяко друго славянско бащино име от местни еквиваленти (сръбски Vasilije и Vasilj, македонски Vasil и т.н.) на гръцкото лично име Basileios ‘царски’ (Василий).

Какво означава името Васил?

Името “Василис” идва от името “Василиос”, което означава почистване.

Името “Василий” произлиза от старогръцката дума “vasileus” или – на гръцки – “цар”.

„Крал“ или „Крал“ означава „този, който има кралски качества“ или „този, който е благороден, има благородни качества“.

„Цар“ идва от „vasileus“, което означава „този, който идва от основата“, т.е. „този, който идва (или произлиза) от народа“ или „този, който излиза от народа“, с други думи „избраният на народа” или “народен герой”. Както казва граматикът Птолемей, “царят има принципа от предците” и “бащата или от семейството има принципа на получаване” (наследствено царство).

Думата “основа” – и на старогръцки “vasis” – първото съединение на “vasileus” – идва от глагола “vaino”. Както и думите: стъпка, степен, ранг, подиум, олтар и др.

„Цар“ е „този, който прави крачка пред другите“ или „този, който се изкачва на подиума“, т.е. „този, който се възкачва на трона“.

От името “Василий” произлизат женските имена: Василка, Василена, Васка, Вася и др.

От “Васил” произлизат думите: царство, царствено, василиск (който вярва в царя или който принадлежи на царя).

Името Васил на гръцки – разберете произхода му

В древна Атина вторият от двама лордове е наричан „vasileus“ и отговарял за религиозните събития, но също така имал властта да предоставя обвинения в убийство пред Съда. Законите на Солон са били поставени в “кралския портик”, където е било седалището на архонт Василевс, затова е бил наричан още “Царство”.

Името „Василий“ през елинистичните и християнските години са носили много царе, императори и патриарси, най-известният от всички епископът на Кесария (свети) Василий (наричан Велики) и императорите на Византия Василий I Македонец и Василий II т. нар. Българоубиец.

Имен ден Васил и всички негови производни празнуват на 1 януари.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ