HomeИнтересноКои са най-популярните славянски имена в България

Кои са най-популярните славянски имена в България

Българските имена са взети от различни източници. Библейски, гръцки и латински (като голяма част от Европа), но също и славянски и прабългарски имена, които изобилстват сред населението с различни регионални разновидности и произношения.

Кои са най-популярните славянски имена в България

Георги (Жоро), Иван (Йоан, произнася се “е-ВАН”, а не “И-вун”) и Димитър са трите най-популярни имена на момчета в българския език. Първите две са библейски, съответно след св. Георги и св. Йоан Кръстител, докато последното е името на важен православен военен светец, св. Димитър Солунски. Това име е в далечна връзка с древногръцката богиня Деметра.

Други популярни имена са библейските Петър, Михаил, Стефан, Христо (от Христос), Ангел и Кирил.

Популярния славянски имена в България са:

Стоян, Пламен, Николай, Божидар, Йордан и Красимир.

Сред гръцките имена използвани в България се нареждат:

Тодор, Виктор, Васил, и Атанас.

Историческите/прабългарските имена са:

Борис, Асен, Аспарух, Кубрат, Симеон, Калоян.

Най-популярни имената на момичетата са: Мария, следвана от Иванка (женската версия на Иван) и Елена.

Славянските имена за жени са:

Радка, Румяна, Десислава, Йорданка и Йоана.

Имената на цветята дадени на жени са:

Цецка, Цвета, Росица, Калина, Виолета, Гергана, Маргарита и Цветелина.

Библейските имена използвани за жени в България са:

Стефка, София и Надежда.

Имена за вдъхновение произхождащи от Запада са:

Даниела, Силвия, Ванеса, Виктория, Моника, Кристина, Емилия.

Именуване с най-популярните славянски имена в България

В България бебетата често се кръщават на по-възрастни роднини (често баби и дядовци) и много рядко на бащи, поради причини, които скоро ще станат ясни. Исторически погледнато, тъй като едно име престава да бъде достатъчно, хората са идентифицирани по собствените си имена, а също и по тези на бащите си, използвайки притежателния суфикс -ов.

Например Иван, синът на Димитър, би бил известен в селото като Иван Димитров, буквално (Иван на Димитър). Естествено, тъй като все повече и повече Димитър се появяват в градовете, тази разлика вече не е достатъчна и вместо това се предпочита фамилно име, взето от името на бащата на семейството или заимствано от наследствения занаят или професия, с които семейството е било известен.

Фамилните имена могат да завършват на -ов , но също и на -еви по-рядко -ски. След тези два цикъла на именуване българите се появяват със следната триименна система:

  1. Име – собственото име на българина е името, което неговите или нейните родители биха избрали, често име, предпочитано в семейството или име на роднина.
  2. Бащино име – то е второто име и е на бащата, последвано от наставката -ов , което буквално означава „дете на” или „принадлежащ на”.
  3. Фамилия – фамилното име е това на семейството на неговия или нейния баща, което неговата или нейната майка също ще вземе при брака.

Пол и съгласие славянски имена

Българските имена са родови, което означава, че наставката на бащиното и фамилното име се променя в зависимост от това, дали лицето е мъж или жена.

Именни дни на славянски имена в България

В България всяко име се свързва с православен празник или светец. Например имен ден на името Георги е Гергьовден, който всяка година се празнува на 6 май, а също и като Ден на Българската армия.

Имената на цветята и растенията се празнуват колективно на Цветница („Денят на цветята“), който съвпада със седмицата, преди Великден.

Преди западната традиция на рождените дни да стане популярна в България, именният ден на човек е бил най-честваният годишен празник. По традиция именникът трябва да се подготви да посрещне добричлии и гости на именния си ден, без да кани никого. В днешно време българите предпочитат да канят приятели и семейство, за да празнуват, а именните дни се празнуват по-малко пищно от рождените.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ