HomeИнтересноИнтересни фактиКои държави се определят в Западна Европа

Кои държави се определят в Западна Европа

Западна Европа има население от приблизително 196 милиона души.

Повечето държави в Западна Европа са членове на военния съюз НАТО и Европейския съюз.

Някои от най-известните музеи, галерии и оркестри се намират в Западна Европа.

Западна Европа е дом на художници като Ван Гог и Моне и музиканти като Бетовен и Шопен.

Наред с това, тази част от Европа е домът и на популярни модни марки, включително Christian Dior, Chanel, Adidas и Bally.

Да се ​​определи, какво представлява Западна Европа може да се окаже трудно. И все пак, това, което хората смятат за Западна Европа се е развило с течение на времето.

Ето кои държави се определят в Западна Европа?

  • Белгия;
  • Австрия;
  • Германия;
  • Франция;
  • Люксембург;
  • Лихтенщайн;
  • Холандия;
  • Швейцария;
  • Монако.

Демографията на Западна Европа

В Западна Европа живеят приблизително 196 милиона души. Близо 80% от тези хора обитават градските центрове. Белгия има най-урбанизираното население, като 98% от хората живеят в градовете. За разлика от това, Лихтенщайн е най-малко градската страна в Западна Европа, като само 15% от населението й живее в това, което може да се опише като градска среда. Тези данни изключват малкото княжество Монако, което е толкова малко, че няма конкретно съотношение между градско и селско население в страната.

Германия е най-гъсто населената страна в Западна Европа и втората по население страна в Европа, след Русия, с близо 84 милиона души, живеещи на територията й.

Франция е на второ място с население от около 65 милиона души. В сравнение с Германия и Франция населението на останалите страни от Западна Европа е доста малко. Холандия има третото по големина население в Западна Европа, около 17 милиона. Следваща е Белгия с около 11 милиона. Всички останали страни от Западна Европа имат по-малко от 10 милиона жители. Три държави, Люксембург, Монако и Лихтенщайн, имат население под 1 милион души. Най-слабо населената страна в Западна Европа е Лихтенщайн, с население от около 38 хиляди души.

Градове в Западна Европа

Западна Европа е дом на някои от най-големите градове на континента. Френската столица Париж е най-населеният град в подрегиона и третият по население в цяла Европа с население над 11 милиона. Берлин е вторият по население град в Западна Европа с население от 3,56 милиона души. Други големи градове в подрегиона включват Виена, Хамбург, Лион, Марсилия, Мюнхен, Цюрих, Амстердам, Кьолн, Лил и Тулуза. Всички те имат население от 1 милион или повече.

Западна Европа в бъдещето

Западна Европа винаги е формирала ядрото на днешния Европейски съюз. Много вероятно и ще продължи да го прави, дори когато ЕС се разширява.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ