HomeИнтересноИнтересни фактиКак да разпознаеш японец, кореец или китаец е човекът срещу теб

Как да разпознаеш японец, кореец или китаец е човекът срещу теб

Съществува стереотипно мнение, че местните жители на азиатските страни са буквално неразличими един от друг. За повечето това остава чисто теоретичен въпрос. Но ако отидете на азиатско пътешествие, това знание става жизненоважно и уместно, да е така. Хората ще се обидят, ако бъдат объркани с някой друг, а разликите не изчезват толкова, колкото обикновено се смята.

Как да различим японец от китаец или кореец?

Европеецът обикновено прави средностатистически портрет на азиатец и го нарича тесноок. Това е разбираемо. Все пак в Китай и Югоизточна Азия има мнозинство от такива хора и никой не се притеснява от този факт.

И все пак, това често пъти води до смешни ситуации. Така например за заснемане на филма „Мемоарите на една гейша“, режисьорът извикал актриси от Тайван за ключови роли.

В същото време на пръв и втори поглед разликата между тези три народа е незначителна и е видима повече за етнографите и историците, отколкото за обикновените европейци.

И все пак, едно просто отклонение в историята ще ви покаже, че в рамките на държавната граница на една държава тези народи имат невероятно количество различия.

Има места, където живеят хора и са напълно различни от всички останали, дори външно.

Въведение

Жителите на Япония традиционно са малко по-ниски от другите азиатци, имат по-светла кожа, обичайното овално лице и малка уста (носът е по-голям). Разстоянието между очите на японците е малко и почти никога нямат окосмяване по лицето.

Китайците са малко по-високи и по-силни, лицата им са мургави и оформени като кръг с ясно изразени скули. Поради формата на веждите, очите придобиват бадемова форма, което служи като надеждно средство за разграничаване от другите.

Корейците са по-груби, имат монголски, тежки квадратни скули, а формата на очите им е най-малко изразителна, сред останалите. На този фон се открояват малки носове и наистина всичко тук е много миниатюрно – от краката до дланите и ушите.

Характеристики на психологическия портрет

Най-забележимата характеристика у китаеца е неговата шумност: представителите на този народ говорят много и силно, шегуват се обилно и се смеят заразително.

Има дори гледна точка, че сред другите езици в региона мандаринът е най-шумният и звучен.

Японците имат леко увеличен звук: те не са склонни да изразяват емоции публично и като цяло ги показват бурно. От тук се стига до заключение, че по изражението на лицето на гост от Япония е невъзможно да се разбере дали харесва храната, която е сервирана на масата.

Корейците, като правило, се отличават със специфичен начин на говорене. Според традицията на произношението на хората от Страната на утринното спокойствие, фонетично ударение трябва да е поставено в края на фразата, точно както французите го поставят на предпоследната сричка. Следователно кореец винаги ще е лесно разпознат, дори и да не говорите езика.

Външни признаци

Модата и другите декоративни средства за самоизразяване са най-мощен фактор за идентичност. Те могат да откроят от тълпата или да направят така, че да изглеждаме като част от нещо по-голямо.

Японските жени са много консервативни по въпросите на гардероба. Много от тях прибягват до националните традиции и обичаи, докато останалите се ръководят от западните традиции и бизнес стил или небрежен стил. Мнозина дори носят изкуствени мигли и използват декоративна козметика, дори извън прага на собствения си дом.

Костюмът на китайска жена съчетава утилитаризма с еклектиката на западните образи и поведения. Оказва се много странен коктейл, често неуспешен, но това не спира дамите от Средното царство. Китайските господа са по-склонни да носят анцузи, познати ни през 90-те години на миналия век, а ла Adidas.

Трудно е да си представим корейска жена без дънки и маратонки – това е един вид национален дрескод, който замества етническите костюми.

Заключение

Разбира се, всичко това е само теория. На практика да се научите да разбирате тези народи и визуално да идентифицирате представители на един или друг е възможно само ако живеете във всяка от страните дълго време и задълбочено изучавате арсенала от поведенчески модели на всеки народ.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ