HomeИнтересноИнтересни фактиКой е Матросов и защо се хвърля на амбразурата

Кой е Матросов и защо се хвърля на амбразурата

На 02.05.2023 г се навършват 99 години от рождението на Александър Матросов. Името на този човек е известно на много.

Кой е Матросов

Той е военнослужещ на съветската армия, редник, който се сражавал във Великата отечествена война. Остава герой на Съветския съюз.

Животът и подвигът на Александър Матросов

Матросов става известен с подвига си в сражението за превземането на укрепени съоръжения на Вермахта, района на село Чернушки, Псковска област.

Кой е Матросов и защо се хвърля на амбразурата

Войник от Червената армия, бил картечен стрелец на име Александър Матросов. Той загинална 19-годишна възраст, затваряйки амбразурата на немски бункер с гърдите си. С цената на живота си дал възможност на бойците от своя взвод да атакуват крепостта.

Защо Матросов се хвърля на Мазгал

Според официалната версия Александър Матвеевич Матросов е роден на 5 февруари 1924 г. в Екатеринослав (Днепър). Малкият Саша загубил родителите си рано, така детството му преминало в сиропиталищата в Иваново и Мелекесски в района на Уляновск.

На 14-годишна възраст за кражба на държавна собственост момчето е изпратено в режимна колония в село Ивановка. След като завършва училище, Александър е изпратен в Куйбишев в завод за ремонт на автомобили, за да работи като формовчик. На 15-годишният тийнейджър не хареса това занимание и избягал. За нарушение на паспортния режим Александър Матросов е осъден по член 192 от Наказателния кодекс на RSFSR и осъден на две години затвор. Момчето е изпратено в детската трудова колония в Уфа, където пристига на 21 април 1941 г. Дори и там не искал да се примири с присъдата. В края на април била открита група от непълнолетни затворници, които се готвели да избягат. Сред тях бил Матросов. За опита за бягство е осъден само организаторът.

До март 1942 г. Александър работи като чирак на монтьор, след което е назначен за помощник-възпитател и избран за председател на централната конфликтна комисия на колонията. С началото на Великата отечествена война, Матросов, многократно се обръща с писмени молби да го изпратят на фронта.

Гърди на амбразурата: животът и подвигът на Александър Матросов

През септември 1942 г. Александър Матросов е призован от Кировската областна военна служба на град Уфа в Работническата и селянска Червена армия. Първоначално е изпратен да учи в Краснохолмското пехотно училище, но скоро повечето от кадетите са изпратени на Калининския фронт. Там Матросов служи в 2-ри отделен стрелкови батальон на 91-ва отделна сибирска доброволческа бригада на името на И. В. Сталин (по-късно 254-ти гвардейски стрелкови полк на 56-та гвардейска стрелкова дивизия). Той е избран от груповата комисия и назначен за взводен агитатор.

В средата на февруари 1943 г. 91-ва бригада напуска Тверска област към Псковска област и на 25 февруари и влиза в битката.

Смърт и подвиг на Матросов

Битката при село Чернушки, което се намира в Локнянския район в дълбините на Калининска област, не е била лесна. На 27 февруари 1943 г. батальонът, в който служи Александър Матросов, преодолява препятствие под формата на три бункера с картечници. Две от тях са ликвидирани с противотанкови пушки, гранати и други огнестрелни оръжия, а третата е недостъпна и не може да бъде потушена отдалеч. Александър Матросов взма инициативата в свои ръце и се хвърля напред под обстрел. Той успява да хвърли две гранати в бункера. Въпреки, че картечницата продължава да стреля по атакуващия батальон. Тогава Александър се втурнал към амбразурата и я покрил с тялото си, давайки на другарите си необходимото време да се втурнат към германската позиция.

Героят е погребан там, в село Чернушки, а през 1948 г. прахът му е препогребан в град Велики Луки.

Други алтернативни версии

Според неофициална версия Александър Матросов е имал друго име – Шакирян Юнусович Мухамедянов, а родното му място е село Кунакбаево в Башкирската АССР. Той променил името си, след като избягал от дома си и стана бездомно дете.

Има и друга версия, според която Александър Матросов е роден в село Високи Колок, Ставрополски окръг, Самарска област. Самата майка на Саша го предала в сиропиталището в Мелекесски, за да го спаси от гладна смърт.

Споровете не стихват, както около живота и битието, така и около самия подвиг на Матросов. До момента не е точно установено коя картечница е била в бункера. Общоприето е, че това била MG-42. Нейната скорострелност била до 1500 изстрела в минута и с такава сила тялото на Александър би било изхвърлено на няколко метра.

В памет Матросов

Посмъртно 19-годишният войник от Червената армия Александър Матросов е удостоен със званието в Герой на Съветския съюз. На негово име е кръстен 254-ти гвардейски стрелкови полк от 56-та гвардейска стрелкова дивизия, а самият той завинаги е записан в списъците на първата рота на тази част. Това е първата заповед на НПО на СССР по време на Великата отечествена война за записване на падналия Герой завинаги в списъците на войсковата част.

В чест на Александър Матросов са кръстени улици, стадиони и мемориали, издигнати са паметници и възпоменателни знаци. Неговият подвиг е широко разпространен в руската култура и се е превърнал в стабилен израз – “хвърли гърди на амбразурата”.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ