HomeИнтересноЗащо никой не е повярвал на пророчеството на Касандра за падането на...

Защо никой не е повярвал на пророчеството на Касандра за падането на Троя

Помните ли, Касандра от Илиада? Гледали ли сте някои филм създаден по великата история за Троя?… Нека поговорим малко за нея и това, защо никой не е повярвал на пророчеството й…

Коя е Касандра

Касандра в гръцката митология е дъщеря на Приам и съпругата му Хекуба. Той е последният цар на Троя. В Омировата Илиада Касандра е най-красивата от дъщерите на Приам, но не е пророчица.

Митът за Касандра

В гръцката митология Касандра е една от принцесите на Троя, дъщеря на Приам и Хекуба. Според мита Касандра била удивително красива и благословена с дарбата да предсказва бъдещето. Нейното проклятие обаче било в това, че никой не й повярвал, когато предрекла унищожаването на Троя по време на Троянската война.

Съществуват няколко различни версии, обясняващи дарбата и проклятието на Касандра; най-популярната е, че Бог Аполон се е влюбил в нея и я е дарил с дарбата на пророчеството. Когато Касандра се отрекла от Бога и това да стане негова съпруга, той наложил проклятие върху й. Проклятието гласяло, никой да не повярва на думи или предсказанията й. Този негов подарък, щял да й донесе разочарование и отчаяние.

Според втората версия Касандра отишла в храма на Аполон в Троя и неговите малки храмови змии облизали ушите й. Това й позволило да слуша бъдещето. Тази версия не е непозната в гръцката митология, тъй като змиите на Аполон са се появявали в различни митове и версии, позволявайки на хората да предвиждат бъдещето и да разбират езика на животните.

Касандра и Троя

Касандра предвидила унищожаването на Троя от гърците, когато троянците намерили големия дървен кон пред портите на града, Касандра им казала, че гърците ще ги унищожат, ако въведат коня в града.

Историческите факти не са ясни, но известната фраза „Пазете се от Данаос (гърците), носещи дарове” били нейни, въпреки че има и различни версии за тази фраза, тъй като е изказана от различни лица в трагедията „Аякс” и Вергилий „Енеида“. Никой в ​​Троя не й повярва и конят бил приет в града с известните резултати за Троя.

Когато Троя паднала в ръцете на гърците, Касандра се опитала да намери подслон в храма на Атина, но била отвлечена от Аякс и доведена при Агамемнон като наложница. Касандра умира в Микена, убита заедно с Агамемнон от съпругата му Клитемнестра и нейния любовник Егист.

Защо никой не е повярвал на пророчеството на Касандра за падането на Троя

Според трагедията на Есхил Агамемнон Касандра е била обичана от бога Аполон, който й обещал силата на пророчеството, ако тя се съобрази с желанията му. Касандра приела предложението, получила подаръка и след това отказала благоволението на бога. Аполон си отмъстил, като заповядал никога да не се вярва на нейните пророчества. Така и се случило, когато предсказала събития като падането на Троя и смъртта на Агамемнон, но предупрежденията й останали незабелязани.

Синдромът На Касандра

Въз основа на мита за Касандра има модерен синдром и метафора, признати от експертите; синдром или комплекс на Касандра, който се прилага в случаи на валидни аларми, на които не се вярва. Синдромът се прилага най-вече в психологията и политиката или науката и е кръстен от френския философ Гастон Башелард през 1949 г.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ