HomeИнтересноИнтересни фактиКой е най-хитрият герой от Илиада - печели войната за гърците!

Кой е най-хитрият герой от Илиада – печели войната за гърците!

Днес ще ви представим историята на един от най-известните гръцки герои. За разлика от останалите известни личности, той не остава в историята със своята сила, а със своята съобразителност. Той е известен като най-хитрият сред гръцките герой и е в основата на победата над троянците. Разбира се , неговото име е Одисей

Защо Одисей не искал да участва в Троянската война

Интересното е, че един от най-известните герои от Троянската война, не иска да участва в нея. Самият Одисей не гори от желание да се включва в похода на гърците. Той е цар на острова Итака и съвсем наскоро е станал баща. Когато идват представителите на гърците, за да го накарат да се включи със своята си войска, Одисей симулира лудост. Успява толкова добре да я изиграе, че всички се хващат. Но, един от гърците разбира тази хитрост на Одисей. Паламед използва новородения син на царя на Итака и по този начин показва на всички, че той не е луд. По-късно, Одисей натопява Паламед в предателство и затова е убит с камъни от гърците. Така Одисей си го връща тъпкано на съперника си по хитрост в гръцкия лагер.

Как Одисей печели войната за гърците

Троянската война продължава в течение на цели 9 години и не се вижда нейният край. Гърците имат предимство, но не могат да разрушат построените от Посейдон и Аполон стени на Троя. Така се стига до патова ситуация, която никой не може да разреши. Тогава Одисей дава план за действия. Гърците да построят един огромен дървен кон и да се престорят, че си тръгват от Троя. Всъщност гръцките войни ще се скрият вътре, а тяхната флота се прикрива зад близките острови. Одисей смята, че троянците ще сметнат това за дар от боговете и сами ще вкарат коня в града си. Тогава, когато стане тъмно, гръцките войни ще излязат от дървения кон и ще превземат Троя.

Речено-сторено. Планът на Одисей е приет. Троянците се чудят дълго време какъв е този кон. Известните пророци Лаокоон и Касандра се опитвали по всякакъв начин да убедят троянците да не вкарват коня в града си. Но тогава олимпийските богове се намесват. Лаокоон бива убит от отровна змия заедно със синовете си, а Касандра е наказана от боговете никой да не вярна на нейните пророчества, въпреки че те са точни. Причината е ,че тя е отхвърлила любовта на бог Аполон. Така троянците вкарват коня в Троя смятайки го за дар от боговете и се радват на победата си над гърците във войната. Но настъпва нощта и гръцките войни излизат от коня и започва масова сеч в Троя. Така се стига и до края на войната.

Одисеята на Одисей

Одисей преминава през много изпитания докато успее да се прибере на родния си остров Итака. За тези негови премеждия докато се прибере при съпругата и сина си са описани в една от най-известините древногръцки поеми, която се приписва на Омир – Одисея. В края на краищата, Одисей успява да се прибере след още дълги години на скитане и заживява щастливо като цар на остров Итака. За съжаление и тази негова радост не продължава дълго. След години, неговият син от нимфата Цирцея – Телегон тръгва да го търси. Стигнал до острова Итака, но там Одисей взел чужденецът за неприятел и го нападнал. Защитавайки се , Телегон наранил смъртоносно Одисей и така без да знае убил баща си. По този начин се сбъднало пророчеството дадено на Одесей, че ще загине “от море, но не и на море”.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ