HomeИнтересноИнтересни фактиЗащо Ахил убива толкова жестоко Хектор?

Защо Ахил убива толкова жестоко Хектор?

Илиада е един от текстовете, който всеки трябва да прочетете. Там се разказват много неща, които могат да ни послужат по-късно в живота. Една от най-интересните истории е свързана с двубоя между Ахил и Хектор. Ахил се отнася много жестоко към Хектор, което не е характерно за древногръцкия герой. Разберете каква е причината за това.

Кой е Хектор

Хектор е най-силният войн на град Троя. Той е най-големият син на царя Приам и организира защитата на града от гръцката земя. Смята се, че от неговата ръка загива и първият грък, който стъпва на троянска почва. Хектор има епични битки през тази дългогодишна война с поредица от гръцки герои, като никой от тях не може да вземе предимство спрямо него. На моменти дори е сравняван със самия Ахил, който се смята за най-силният гръцки воин. Въпреки това, с течение на годините не се стига до директен сблъсък между двамата. Но това рязко се променя. Ето защо.

Защо Ахил предизвиква Хектор на двубой

Причината е свързана със смъртта на неговия роднина Патрокъл. Ахил се скарва жестоко с деспотичния Агамемнон(ръководителят на обединената гръцка армия) и отказва да участва в сраженията. Това води след себе си до сериозен спад в морала и в резултатите в битките с троянците. Патрокъл е доста импулсивен и емоционален. Той не може да приеме това поведение на Ахил – заради неговото неучастие загиват гърци. Така че решава да открадне шлема му и сам да се включи в боя, представяйки се за Ахил. Той успява да повали много троянци, но накрая си намира майстора в лицето на Хектор. Хектор смята, че е убил Ахил, но е много изненадан, когато разбира, че това е неговият роднина Патрокъл.

Ахил е покрусен от скръб, когато му е съобщена новината за смъртта на любимия му Патрокъл. В пристъп на гняв, той сам излиза пред стените на Троя и предизвиква Хектор на двубой. Всички троянци моля Хектор да не приема, защото знаят, че няма как той да победи Ахил. Самият Хектор осъзнава, че няма шансове в директен сблъсък с Ахил, но решава, че трябва да защити честта си.

Двубоят между Ахил и Хектор

Ахил успява с големи усилия да победи най-добрият троянец и показва успеха на всички в Троя като влачи тялото на Хектор с колесницата си. Той не позволява по традиция трупът на омразния му враг да бъде погребан както подобава. По това време, Пелеевият син е заслепен от мъст и гняв по загубата на Патрокъл. Самият троянски цар Приам сам стига до лагера на гърците и се моли на Ахил да му върне трупа на сина му. Тогава вече Ахил разбира грешката си и позволява на Приам да вземе тялото на сина си.

Хектор се превръща в символ на човек, който изпълнява дълга си, без значение колко е трудно. Той защитава брат си Парис от преследващите го гърци, в течение на години организира защитата на Троя и помага на града да оцелее срещу обединената гръцка войска. Тези негови характеристики му помагат да се превърне в истински символ на воин и на мъж.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ