HomeИнтересноИнтересни фактиКоя е държавата с най-много население - Индия или Китай

Коя е държавата с най-много население – Индия или Китай

Населението на света достига 8 милиарда души и тази справка е според доклад на отдела за населението на ООН. Направена към ноември 2022 г.

Коя е държавата с най-много население – Индия или Китай

Тази година Световният ден на населението се пада по време на важна година, когато очакваме раждането на осем милиардния жител на Земята. Това е повод да отпразнуваме нашето многообразие, да признаем нашата обща човечност и да се възхитим на напредъка в здравеопазването, който удължи продължителността на живота и драстично намали смъртността на майките и децата“. Така смятат специалистите от ООН.

В същото време това е напомняне за нашата споделена отговорност да се грижим за нашата планета и момент за размисъл, върху това, къде все още не изпълняваме ангажиментите си един към друг.“

Според Департамента по икономически и социални въпроси на ООН, отдел „Население“, Индия ще изпревари Китай като най-населената страна в света през следващата година.

Глобалното население расте с най-бавния си темп от 50-те години на миналия век, спадайки под 1% през 2020 г.

Последните прогнози на ООН показват, че световното население може да достигне 8,5 милиарда през 2030 г. и 9,7 милиарда, през 2050 г. Предвижда се също, то да достигне връх от около 10,4 милиарда през 2080 г. и да остане на това ниво до 2100 г.

Според ООН са били необходими 12 години, за да може световното население да се увеличи от 7 милиарда на 8 милиарда.

През последните десетилетия раждаемостта е спаднала в много страни. Около две трети от населението на света живее в страна или област, където раждаемостта през целия живот е под 2,1 раждания на жена, което е нивото, необходимо за липса на растеж в дългосрочен план за население с ниска смъртност. Това отново е според докладите на ООН.

Над половината от прогнозирания растеж на световното население до 2050 г. ще се случи в осем държави: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Обединена република Танзания.

Индия срещу Китай: благодат или проклятие е да станеш най-населената страна?

В средата на април се очаква Индия да изпревари Китай като най-населената страна в света.

Азиатските гиганти вече имат повече от 1,4 милиарда души всеки и за повече от 70 години представляват повече от една трета от световното население.

Населението на Китай много вероятно ще започне да намалява, през следващата година. Миналата година 2022 г. са родени 10,6 милиона души, малко повече от броя на смъртните случаи, благодарение на бързия спад на раждаемостта. Коефициентът на раждаемост в Индия също е намалял значително през последните десетилетия – от 5,7 раждания на жена през 1950 г. до две раждания на жена днес – но темпът на спад е по-бавен. И така, какво означава това:

Индия изпреварва Китай като най-населената страна в света?

Оказва се, че Китай намалява населението си по-бързо от Индия.

Китай намалява темпа на нарастване на населението си с около половината от 2% през 1973 г. до 1,1% през 1983 г.

Демографите казват, че голяма част от това е постигната, чрез грубо нарушаване на правата на човека. За това са проведени и две отделни кампании, насърчаващи само едно дете и след това по-късни бракове, по-дълги интервали между децата и по-малко от тях. Изискванията се отнасят предимно за селска и преобладаващо необразована и бедна част на страната.

Мерките за контрол на населението се радват на известна подкрепа в Индия

Индия отбеляза бърз растеж на населението – почти 2% годишно – през по-голямата част от втората половина на миналия век. С течение на времето смъртността намалява, продължителността на живота се увеличи и доходите се повишават. Повече хора – особено живеещите в градовете – имат достъп до чиста питейна вода и модерна канализация. „И все пак раждаемостта остава висока“!

Източник: bbc.com

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ