HomeИнтересноИнтересни фактиКоя е идеалната възраст за брак

Коя е идеалната възраст за брак

На някои хора винаги им е рано, а на други късно, когато става дума за сватба.

На някои хора винаги им е рано, когато става дума за сватба. Честно казано никой не може да ви каже каква е идеалната възраст за сключване на брак. В някои страни като Индия например, ако жената е прехвърлила 25 години и все още не се е омъжила, тя се счита за стара мома, докато в други пък е нормално да минеш под венчилото след 30-те. 

Статистиката показва, че разводите са много по-малко, ако бракът е сключен между 27 и 33 години сравнение с браковете, които са били сключени под тази възраст. Нека погледнем какви са предимствата и недостатъците при сключването на брак в различните възрасти.

Да сключиш брак на 20-25 години.

На тази възраст обикновено човек започва да гради своето бъдеще. Прави планове за него и е изпълнен с енергия. Това е възрастта, в която обикновено хората са най-активни в любовта. Предимствата на брака между партньори в тази възраст, е, че и двамата са млади и енергични и паралелно ще се развиват и преминават през предизвикателствата на живота. Също така ще отгледате детето си, докато сте млади и около 40-те вече ще сте го отгледали. Недостатъците са, че няма да бъдете сигурни в способностите си и в това, което ви очаква в бъдеще. Вероятно все още не сте достатъчно финансово стабилни и нямате стабилна основа, върху която да стъпите. Липсата на достатъчно зрялост също може да бъде сериозно предизвикателство при отглеждането на деца.

Да сключиш брак между 25-30 години

В този диапазон вече знаете какво искате от живота и може би сте постигнали част от целите си. Имате стабилна работа и сте преминали през немалко житейски трудности, от които сте си извлекли необходимите поуки. Именно в тази възраст повечето хора смятат, че са готови да сключат брак, тъй като са прекарали достатъчно дълго време с половинката си, а освен това са натрупали и нужния житейски опит, за да предприемат тази крачка.

Предимствата да сключиш брак на тази възраст е, че вече си достатъчно зрял и вероятно си се насладил на свободата като необвързан. Готови сте да поемете отговорност и да продължите съвместния си живот с човека, с когото искате. Недостатъците са свързани с това, че може би ще ви се наложи да си вземете няколко година почивка от работата, за да отгледате детето си и после ще ви бъде трудно да възродите кариерата си. 

Да сключиш брак между 30 и 35 години

Предполага се, че на тази възраст вече сте се реализирали в професионален план и имате стабилни доходи. Знаете какво искате от живота и се справяте умело във всяка ситуация. Опитът ви с другия пол е достатъчен, за да знаете какво търсите от бъдещия си съпруг/а. Предимствата на бракът в тази възраст, е, че и двамата сте достатъчно зрели хора и бихте могли да положите едни стабилни основи за съвместен живот. В професионален план вероятно вече сте се установили и кариерата няма да ви бъде на първо място. Успели сте да постигнете рутина и да внесете ред в живота си. Недостатъците са свързани със зачеването, тъй като чисто физиологически жената по-трудно забременява. Също така, когато влезете в 50-те си години, децата ви все още ще бъдат в тийнейджърска възраст.  

Да сключиш брак след 35+ години

На тази възраст вероятно вече сте независими и достатъчно успешни хора в личен и професионален план. Навлизате в етап от живота си, в който може да се посветите изцяло на семейството и отлично знаете от какъв партньор имате нужда. Именно това е едно от най-големите предимства да сключиш брак в по-зряла възраст. Също така вече сте се наживели и не сте пропуснали да се забавлявате достатъчно в живота. Чувствате се улегнали и готови за семеен живот. Основният недостатък е свързан със зачеването на дете, което може да се окаже сериозен проблем. Отглеждането на деца изисква голяма енергия, която може да ви липсва точно, когато са в най-трудната си възраст – пубертета.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ