HomeИнтересноИнтересни фактиКоя е най-дългата река в Европа?

Коя е най-дългата река в Европа?

Днес ще ви представя повече информация за най-дългата река в Европа. Ако искате да знаете повече за нея, това е точното място. Така че разберете коя река е на първо място по дължина на нашия континент и какво я прави толкова специална.

Коя е най-дългата река в Европа

Това е река Волга – с нейните 3531 км. Въпреки това, тя се нарежда на 24-то място като най-дълга река. Разбира се, както в повечето случаи има спорове за точността на нейната дължина – някои изследователи броят и река Кама към нея и така тя достига 3560, но това не е толкова важно в случая. Волга преминава през цялата територия на Европейска Русия и свършва своя път в Каспийско море, като нейният ляв ръкав протича и по територия на Казахстан.

Откъде идва името на река Волга

Има много спорове за произхода на имета на тази река. В най-старите извори, тя се нарича Ра на латински или Итил по времето на Средновековието. Споровете възникват по отношение на сегашното ѝ име. Има няколко хипотези за произхода му:

  1. Волга – “светъл, бял” – това е значението на думата на угрофинската група езици
  2. Волжки българи – Има и такава хипотеза, че тази група българи дават днешното име на реката. Но има запазени извори, в които самите българи наричат реката с името Итил, така че тази хипотеза в по-голяма степен е отхвърлена.
  3. Волга – “голямата вода” – Тук е от славянската група езици, които определят думата волга като значеща голяма вода. В подкрепа на тази хипотеза са наименованията на реките Вълга в Чехия и Вилга в Полша.

Значението на Волга през вековете

Знаем, че реките са основните транспортни пътища през човешката история. Поради големината Волга, тя играе огромна роля. Особено това важи за връзките между Изтока и Запада. Арабското сребро успява по този начин да достигне до Скандинавските народи. Тук огромна роля играе и Волжка България, която успява да играе ролята на посредник при търговията между различните центрове на силата. За съжаление, тя губи тази си роля след Монголското нашествие, което помита всичко по пътя си и достига чак до земите на Унгария. През XVI век, Иван Грозни успява да обедини тези земи в рамките на Руската държава и по този начин да възстанови връзките по суша между Европа и Азия.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ