HomeИнтересноИнтересни фактиТоп 3 на най-дългите реки на Балканите

Топ 3 на най-дългите реки на Балканите

Тук ще ви покажа кои са най-дългите реки на Балканския полуостров. Разбира се, трябва да изключим големите реки Дунав и Сава, които само минават през полуострова. Тоест – тук са само реките, които цялостно протичат през тази територия. И така – ето коя е на първо място по дължина.

Кои са най-дългите реки на Балканите

1.Марица – 537 км

За наша радост, река Марица заема почетното първо място в тази класация. С нейните 537 км, тя е недостижима спрямо всички останалите реки. На българска територия попадат цели 321 км от тази река – като преминава през Софийска област, област Пазарджик, област Пловдив, област Стара Загора и област Хасково. Тя води началото си от двете Маричини езера, като след това се влива в Бяло море.

2.Велика Морава – 493 км

Тази река е известна и само като Морава, а в миналото и като Българска Морава. Тя протича през цялата централна част на Сърбия – като започва от сливането на Западна и Южна Морава и се влива в река Дунав. Интересното в случая са наименованията на 2-та ръкава на Велика Морава. Западният е познат като Сръбска Морава, тъй като е бил предимно населен със сърби, но Южният ръкав е познат като Българска Морава, а той е по-големият и съответно дава името на цялата река. Можем спокойно да кажем, че до началото на XIX век населението на долината на Морава е било предимно българско, но след възстановянането на Сръбската държава, то бива постепенно сърбизирано.

3.Искър – 368 км

Искър е на почетното трето място с нейните 368 километра. Извира от река Рила и преминава през цели 5 области – Софийска област, Област София, Област Враца, Област Ловеч и Област Плевен преди да се влее в река Дунав. На практика, Искър е най-дългата река, която преминава изцяло на територията на нашата държава.

Това са 3-те най-дълги река на Балканския полуостров. Лесно можем да забележим, че и трите са свързани с нашата страна – две от тях преминават през нея, а Морава чисто исторически винаги е била свързана с българското землище. По този начин, това е доказателство, че нашата страна намирайке се в центъра на Балканския полуостров играе решаваща роля на тази територия. Въпросът е дали някой знае как правилно да си изиграе картите?

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ