HomeИнтересноИнтересни фактиНа кое място по височина се нарежда Рила в Европа

На кое място по височина се нарежда Рила в Европа

Помните ли, коя е най-високата планина в България. А, знаете ли, кой връх е най-висок. Колко е височината на Рила планина? Някои любопитни факти за Рила ще си споделим в тази статия:

Любопитни факти за височината на Рила в Европа

Безспорен е факта, че природата на родината ни България е неповторима и уникална. На това малко късче от земята са събрани изключително много забележителности и природни красоти. Едва ли, човек знае от къде да започне, за да ги покорява, ако поиска да мине, през всичките.

И макар и малка по територия, природата на България много богата. По българските земи има всичко – водопади, планини, езера, равнини, низини, паркове, котловини и още много места, където може да се разходите.

Едно от местата, които задължително трябва да посетите е Рила планина. Тя, заедно с всичките неща, които може да предложи, а такива не са никак малко.

На кое място по височина се нарежда Рила в Европа

Рила е най-високата планина у България и една от най – красивите. В нея ос връх Мусала, който е най-високият за България, той се нарежда и на първо място на Балканския полуостров. Достига 2925,40 метра. Това прави планината номер едно на Балканите.

В Рила може да посетите още: Седемте рилски езера, Мусаленските езера, Рилския манастир, курортът Боровец и още много чудно красиви места, да се полюбувате на природата на Рила.

Още любопитни факти за планината, които може би не знаете:

 1. Рила е най-висока планина на Балканския полуостров, в България и в Европа се нарежда на 6-то място.
 2. В Рила има много минерални извори и езера.
 3. Рила е 1487 метра средната надморска височина.

4.От Рила планината извират реки Места, Искър и Марица.

5.Най-високо разположеният язовир се намира в Рила. Той е най-висок за цялата страна. Казва се язовир “Калин” и е разположен на 2394 метра надморска височина.

 1. Някога, в миналото връх Мусала е наричан още връх Сталин.
 2. Освен, че Рила е на 6-то място по височина в Европа и връх Мусала е шести по височина в Европа.
 3. На територията на планина Рила се намира Национален парк Рила.
 4. Рилският манастир е най-посещаваният, най-известният и най-големият манастир в България.
 5. Рила планина някога се е наричала “Доункас”. Името й е било дадено като планината от траки.
 6. Най-високото езеро в Рила се казва Леденото езеро. То е разположено на 2709 метра надморска височина.
 7. Връх Мусала се има и най-високата метеорологична станция, която е построена, през 1932 г. и е най-голямата за цяла Източна Европа.
 8. 254 дни в годината на връх Мусала се задържа сняг.
 9. Най-високо разположена хижа в България е отново в Рила. Това е хижа “Иван Вазов”. Те се извисява на 2300 метра надморска височина. Хижата е една от най-високо разположените хижи за цяла Европа. Маршрутът до нея минава отвежда, през Седемте рилски езера.

В заключение:

Както сами виждате, Рила е величествена планина, която ще плени всеки турист и гост, без значение, кой маршрут избере. Всяка една пътечка по нея е красива, живописна и ще покаже едната страна на планина Рила, която заслужава всичко в нея да се зърне.

Планината Рила е прекрасна, през всеки сезон и само от вас зависи, какво искате да видите. Разбира се като за зима, както всяка планина си иска по-сериозна екипировка и добра подготовка.

В Рила планина има десетки пътеки и маршрути. Едни от тях са по-леки, други по-трудни, но за всеки има по нещо. Определено би се харесала на всички страстни планинари.

Ако тази информация ви е била достатъчна, то стягайте раницата, вадете картата, обувайте туристическите обувки и отбелязвате маршрутите един по един. Повярвайте няма да съжалявате, че сте се докоснали до тази красота!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ