HomeИнтересноБългарияЛобната скала - мястото за публични екзекуции през Второто българско царство

Лобната скала – мястото за публични екзекуции през Второто българско царство

Чували ли сте за лобната скала?

Днес ще поговорим за това място, кога станало толкова популярно, с какво и още… Четете по-долу!

Лобната скала – какво е това място

Тази скала е най-заострената част северно на хълм Царевец, намиращ се в град Велико Търново. Със силно издадена визия наподобяваща нос тази скала се извисява напред и под нея се намира дълбока пропаст.

Лобната скала – мястото за публични екзекуции през Второто българско царство

Лобната скала е място, където са имало публични екзекуции в миналото. От западната си страна близо до Лобната скала е имало порта, през която по скален стъпаловиден венец по каменни стъпала се стигало до храма “Св.Св.Петър и Павел” и манастира в близост с него. Това място било без охранителна кула. Портата се охранявала от зъбери и бойници на съседната крепостна стена.

Лобната скала – по време на Второто българско царство

Около Лобната скала, в самите пределите на крепостта е имало манастир. Това бил манастирският храм №21 който се намирал до манастира. Представлявал е еднокорабен, тристенна абсида, с полуцилиндричен свод. Входът към него се намирал в северната страна откъм носа. От южната страна имало галерия, открита. На Лобната скала, откъм терасата е открит оловен печат. Размерите му били дебелина 3,2 мм и диаметър 31 мм. Датиран е към ХІІ в, а върху му имало седемредов надпис: “Богородице помагай на севаст Георги Глава”.

Истории за Лобната скала

Смята се, че през 1205 г от Лобната скала е хвърлен Балдуин Фландърски, латинският император, който бил ослепен преди това в Балдуиновата кула.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ