HomeИнтересноБългарияКак жената на Цар Калоян е станала причина за смъртта на Балдуин...

Как жената на Цар Калоян е станала причина за смъртта на Балдуин Фландърски

Балдуин I е първият император на Латинската империя на Константинопол. Той е граф на Фландрия (като Балдуин IX ) от 1194 до 1205 г. и граф на Ено (като Балдуин VI) от 1195-1205 г.

Знаете ли кой е Балдуин Фландърски?

Балдуин Фландърски е един от най-видните лидери на Четвъртия кръстоносен поход. Управлява и води до разграбването на Константинопол през 1204 г., завладяването на големи части от Византийската империя и основаването на Латинска империя. Губи последната си битка от Калоян, императорът на България  и прекарва последните си дни като негов пленник. Умира във Велико Търново.

Историята на император Балдуин

Балдуин има кратък, но изключително вълнуващ живот. В някои източници пише това:

В ролята си на граф Фландърски и Хенегауски той е можел да води удобен живот в своя дворец. Няколко успешни завоевателни похода компенсирали изгубените наследства, а производството на сукно, в което били специализирани градовете наоколо, му обещавало не просто сигурни, а направо блестящи доходи. Но Балдуин се отказва от всичко това заради една идея: Ерусалим да бъде освободен от мюсюлманите, превзели града през 1187 под водачеството на Саладин“.

Около Одрин, на 14.04.1205 г. се разгаря най-голямата битка с латинци, в която прославени рицари търпят катастрофално поражение. Императорът им Балдуин е пленен и откаран в Търново, където почти година по-късно умира. Истината е, че това са факти от документите, реално има и още. Тук е намесена жена и не каква да е. Става дума за жената на Цар Калоян.

Как жената на Цар Калоян е станала причина за смъртта на Балдуин Фландърски

Говори се, че царица Целгуба Куманката имала чувства към светлоокия и русокос левент Балдуин. Тя била заинтригувана от него още преди да започнат битките с българите и тайно поддържала кореспонденция, в която упоменавала, че иска да е неговата императрица. Уви, била отхвърлена.

От скритите факти става ясно, че обидена, тя споделила на Калоян, че врагът му е влюбен в нея и я желае. Споменала, че това Балдуин Фландърски й го е писал лично в писма. Тя, обаче не е запазила подобна кореспонденция, нито за пред краля, нито е намерена такава от историците. Това допълнително напластило кълбото ярост у българския владетел към врага му.

Балдуин е пленен от куманската армия, но въпреки това Калоян се държи с него с уважение. Разказва се, че латинецът имал право на свобода из крепостта Царавец.

Чувствата, обаче на царица Целгуба се разпалили още повече. Един път тя опитала дори да го целуне в градината, докато били сами. Той съответно не отвърнал на целувката й избягал. Влюбената царица не заровила чувствата си. Решила да го спаси и планирала да избягат заедно.

Една нощ отишла в килията му, преоблечена като монах. Споделила намеренията си с Балдуин. Това предателство, обаче стигнало до ушите на цар Калоян. Когато попитал съпругата си тя казала, че има истина, но не тя, а пленникът е влюбен в нея и й предлага да я отведе в Константинопол, където тя да му стане жена.

Калоян е меко казано бесен и много ядосан. Издава заповед, която е повече от ясна, а именно Балдуин да изчезне и никой да не узнае, какво се е случило.

Скоро откриват истинско писмо оставено от Балдуин, с цел да стигне до брат му. В него Балдуин Фландърски разказва за любовните обяснения и планове за бягство на жената на Калоян. В документите пишело още, как тя подкупила войници и стрижи, за да ходи при него в килията тайно.

Царицата ме обича. С такава дива, безумна любов, която ме плаши и от която не очаквам нищо добро. Беше дошла да ми предложи да избягаме двамата в Константинопол. Но предложението й ме отврати. Бога ми! Не бих искал никога да се каже, че рицарят Бодуен се е спасил от плен, като е подмамил жената на благородния си домакин. Защото наистина Жехан се отнесе много великодушно към мене. Той е бил по-голям рицар от нас самите“, пишело в самата депеша.

Когато разбрал истината Калоян изпаднал в още по-голяма ярост, но вече било прекалено – Бодуен лежал убит в килията си. На царя не му останало нищо друго, освен да нарече невярната си жена „изчадие адово“ и да я прогони за вечни времена от замъка и земите си!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ