HomeИнтересноИнтересни фактиОткъде идва изразът за жълтата книжка - на кои хора бива препоръчвана...

Откъде идва изразът за жълтата книжка – на кои хора бива препоръчвана тя

Много често чуваме дадени изрази, чиято асоциация, дори не търсим. Не се налага да ровим в речниците, а сякаш автоматично знаем, откъде идват или поне за какво става въпрос…

Подобен е и случаят с израза жълтата книжка!

Замисляли ли, сте се някога над въпроси от сорта: Защо се казва: „Тоя има жълта книжка“…; „Изпи ли си розовото хапче, днес“…; „Остави го този, не виждаш ли, че му хлопа дъската“ и т.н., и т. н.

Е, да, но когато се наложи да поровим в речниците или да попитаме „Чичко Гугъл“, за някой вече и „Дядо Гугъл“, оказва се, че дори „Умните глави“ не знаят отговора. Е, тогава, питам ви аз:

Откъде идва изразът за жълтата книжка – на кои хора бива препоръчвана тя

Не знам за вас, но на мен ми костваше няколко часа, за да намеря решение на въпроса. Ако зададем в търсачките „Откъде идва изразът за жълтата книжка – на кои хора бива препоръчвана тя“ или ключова дума „жълтата книжка“ информацията, която ми връщаха „умните машини“ беше свързана само с албумът на Слави Трифонов „Жълта книжка“ (четвъртият албум на Слави Трифонов и Ку-ку бенд, създаден изцяло по музика от спектакъла „Джуджешка мистерия“) и нищо повече. Да не говорим за международните търсачки. Те, нищо не знаеха по въпроса.

Може би, по-лесно щеше да е реша „судоку“ или заплетена кръстословица, или задача от алгебрата с 3 звездички, вместо да търся отговора на този въпрос:

Откъде идва изразът за жълтата книжка – на кои хора бива препоръчвана тя“.

И все пак, за вас, с едничката мисия, днес да не ви разочаровам, ето, до какви данни достигнах:

Откъде идва изразът за жълтата книжка

Жълта книжка е вид Хоспитализация или казано накратко документ, унификация като онези документи за самоличност. Само, че… Оказва се, че тя се дава на „специална група от хора“.

Форматът на Жълтата книжка

Представлява малка жълта книжка, с печат и заверена (най-често) с три подписа от доктори – психиатри, членуващи в ТЕЛК, които имат право да дават процент инвалидност и талон за пенсия по болест.

Удобства от жълтата книжка

И така, заради естеството на материала, от който е изработена Жълтата книжка, с нея ще може да вършите всичко. Ама всичко ви казвам – от разчистване на сметки, през уреждане на бизнес-срещи по телефона, чак до четене на Библия. Иначе, Жълтите книжки не приличат на нищо, чак са грозни.

Ама ето, на жълтото, като и розовото (от „розовото хапче“) са все цветове за настроението. Ползват ги хора, които са много щастливи.

Къде се прилагат жълти книжки

Плановете за въвеждане на жълтата книжка са различните и се котират с различни темповете в различните държави. Първенците в тези списъци водят: България, САЩ и Англия, като много добри позиции заемат и Скандинавските страни. Макар, че доколкото помня от други статистики, те са и номер едно по случаи на самоубийства, ама това е друга тема, която може да разгледаме по-натам!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ