HomeИнтересноБългарияАетос е старото име на кой български град

Аетос е старото име на кой български град

Айтос (известна още като Айтос), понякога изписван и по този начин е град, намиращ се в Източна България на около 30 километра от българското Черноморие и принадлежащ към административните граници на Област Бургас. Той е административен център на едноименната община Айтос.

Аетос е старото име на кой български град

Град Айтос е разположен на двата бряга на Айтоската река, в Айтоското поле, в южното подножие на Източна Стара планина (Айтоска планина). Отстои на 358 км източно от София , на 30 км северозападно от Бургас и на 22 км източно от Карнобат. Той е административен център на община Айтос.

Това е старо селище, основано от тракийските племена. Северозападно от града има останките от три кули, принадлежащи на средновековната крепост Аетос (на гръцки – орел), издигната между 650 и 750 г. Откъдето идва и днешното й име.

Айтос е селскостопански център. Курортната зона Бяла река се намира на 16 км северозападно от Айтос и на 4 км северно от село Тополица.

Крепост Аетос и други забележителности в Айтос

Античната, късноантична и средновековна крепост Аетос се намира на 2 км от Айтос, от западната страна на Айтоския проход на хълма Хисаря, който е част от Карнобатската планина. Името на Етос в превод от гръцки означава “орел”, тъй като писмени сведения за името на крепостта са намерени в хрониките на византийския хронист Никита Хониат и френския рицар Жофроа дьо Вилардуен. Датирани са два периода на строителство, а именно 3-4 и 13-14 век.

Крепостта Аетос е имала стратегическо значение поради местоположението си и видимостта в района и затова местните я наричали Орлов град и Градище. Той е бил важна позиция в отбранителната система на България и е пазил прохода към долината от нашествията на авари, татари и кръстоносци. През 1366 г. е обсаден от войските на Савоя, а по време на Руско-турската война 1828-1829 г. генерал Дибич Забалкански използва града като стратегически пункт.

Крепостта е с неправилна форма, наподобяваща триъгълник, разположена по склоновете на стръмни скали и следва извивките на земята, върху която е построена. Днес могат да се видят останките от три кули, стената е разрушена от действието на климатичните явления, но могат да се видят камъните и тухлите, от които е направена. До крепостта Аетос се стига по непряк черен път, а от върха се разкрива много красива гледка към Айтос, Карановската крепост и укреплението, намиращо се в село Малка поляна.

Какво още може да се види

Любителите на археологията и историята могат да посетят и крепостите край Карагеоргиево, Тополица и Зимен, които се намират в южната част на Карнобатската планина и са на една линия с Аетос. Желаещите могат да се разходят до местността Бяла река, намираща се над село Тополица, където от височината се вижда цялата долина до морския бряг. Тук се събират делта и парапланеристи, а по северния склон тече рекичка. През лятото е сенчесто и прохладно. Туристите могат да наберат дрян, диви круши, ягоди и други дарове от природата.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ