HomeИнтересноИнтересни фактиКои са били племето Вандали - останали в историята като символ на...

Кои са били племето Вандали – останали в историята като символ на разрухата

Името на вандали се свързва и с варвари. Това били племена, които нанасяли поражения над града Рим. От там, това име се е превърнало в нарицателно и до наши дни. И така, какво всъщност се е случило, през 455 г.? И откъде са дошли племената, които много древни историци наричат ​​славяни.

Кои са били племето Вандали – останали в историята като символ на разрухата

Вандалите са германски народ, вероятно смесен със славяните. Той е живял първо в сегашната Лужица, което била област на кръстовище и граници между Германия, Чехия и Полша. В края на втори век някои вандалски племена станали съюзници на Рим, заедно с маркоманите и квадите. Тогава те воюват с императорите Аврелиан и Проб, били победени и частично унищожени след, което прехвърлени в Британия. Североизточните вандали около 272 г. се установяват в днешна Трансилвания и източна Унгария, но прогонени от готите, те получават разрешение от император Константин Велики да се заселят на запад, в Панония. Това се случило с обещание да помагат на римляните във войните.

През 406 г. вандалите напуснали, под водачеството на Гундерик, новите си жилища и след като се обединили по пътя с аланите и суебите, навлезли в Галия. Те опустошили Аргенторат (Страсбург), Могонциак (Майнц) и други градове. Победили франките и след като прекосили планините Пиренеи, през 409 г., нахлули в Испания. Тук суебите се установяват в днешна Стара Кастилия, аланите в Португалия и вандалите в Галисия.

Около 420 г. последните завладяват аланите, побеждават суебите, но притиснати от нови пришълци, вестготите са принудени да се оттеглят в Бетика, южната крайбрежна област на Испания, по-късно наречена на тях Вандалусия или Андалусия.

Техен крал бел смелият и предприемчив Гензерих, брат и приемник на Гундерик. Повикан в Северна Африка от римския началник на тази провинция, Бонифаций, Гензерик отплавал там с целия си народ, през 429 г. Бонифаций, след като се помирил с императрица Плацидия, не искал да изпълни обещанията, дадени на вандалите и се опитал да ги прогони с оръжие, но бил победен, а Гензерик, с помощта на местните жители, постепенно завладял целия север, бреговете на Африка, от Танжер до либийския Триполи.

Картаген става столица на новата държава.

Племето Вандали как са останали в историята като символ на разрухата

Скоро Гензерик анексира островите Сицилия, Сардиния, Корсика, Майорка и Минорка към своите владения. Флотът му доминирал в Средиземно море и всявал ужас, дори по бреговете на Италия. Тогава и Рим е превзет и разграбен от вандалите. Това била годината 455 г..

Гензерик умира през 477 г. и скоро, след това започва падането на държавата му. По право тронът винаги принадлежал на най-възрастния от кралския дом. Така на кралското място застава неговият син Хунерих и племенниците Гундамунд и Тразимунд (от 478 до 523 г.). Те царуват жестоко и принадлежат към сектата на арианите. Те потискат своите православни поданици.

Гилдерих, наследникът на Тразимунд, бил толерантен и кротък по отношение на покореното римско население на Африка, но загубил любовта на хората. В резултат бил детрониран, през 530 г. от своя роднина Гелимер. Византийският император Юстиниан се възползвал от това обстоятелство, за да изпрати под претекст да върне върховната власт на Гилдерик своя прочут военачалник Велизарий в Африка, с 20 000 войници. В хода на Вандалската война, започнала по този начин, Гелимер бил победен в две битки, принуден да се предаде (534 г.) и отведен триумфално в Константинопол. Така с него изчезва и кралството на Вандал в Африка, просъществувало 106 години.

Останките от вандалите са частично прехвърлени към римските легиони, установени на границата на Персия. Така частично били смесени с народите от Северна Африка.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ