HomeИнтересноИнтересни фактиВ кой град в Гърция извира река под жилищен блок

В кой град в Гърция извира река под жилищен блок

Чували ли сте историята: Как жилищни сгради и булеварди са заличили реките, които преди пресичали Атина? Нека ви разкажем повече за това…

Кифисос, Илисос и Подонифтис са имена на реките на Атина, които някога са напоявали полетата, осигурявали са питейна вода на жителите и са украсявали града. Днес те са изгубени под големите алеи и сгради.

Интересно: В кой град в Гърция извира река под жилищен блок

На малко места все още може да се различи присъствието на изчезналите вече реки на Атина.

Историята започва от дълбока древност и завършва в наши дни. В една тъжна, конкретна реалност. Когато говорим за реките на Атина, всъщност говорим за друг град, през който протичат над 300 поточета, реки и потоци. Повечето нямали много вода, но и те си струват вниманието и това да се споменат в настоящата статия. Реконструкцията на Атина станала, през 20 век. Тя довела до тяхното изчезване.

Река Кифисос

Това е главната река на басейна на река Кифисос. Тя започва от района на Росата и Пролетта, в северните предградия на Атина.

Основният й източник е бил в днешния Кефалари. Имало “кефаловрисо”, централният извор на Кифисос, от който до 1950 г. извирали около 400 кубически метра вода на час. Това е голямо количество вода, което днес не съществува. Изчезнал е от сондажи, лошо управление на водата и строителство в района.

Тази вода се спускала от Кифисия, през потока Кокинарас и се озовавала в централното корито на Кифисос, малко след Хелидону. Днес в няколко части на Атина може да различите присъствието му.

Кифисос е имал и все още има други източници. Те са споменати от Платон, “trinemeis” и са били динамични извори, които дори и сега извеждат водата на Кифисос, над района на Хелидонус, където пейзажът е очарователен. Мястото е в охранителната зона на реката, обезпечена с президентски указ от 90-те години и усилията тогава на екодружеството.

Реката тук има гори от яворови дървета, върби и всякакъв вид растителност, която може да си представите, като същевременно е домакин на множество животи. В нея има поне 3 вида риби. „Таванската риба“, която е един от ендемичните видове, които се срещат само в района на Атика и околните префектури, никъде другаде по света. Има и по-големи видове риби, както и змиорки.

Спускайки се от Нова Филаделфия и докато водата не е толкова много, колкото преди, като централен източник, изворът вече не съществува и приблизително на височината на Червената мелница, пейзажът се променя напълно, защото река Кифисос се превръща в бетонен канал. Така, макар и повърхностно, циментът унищожил растителността и живота, през последните няколко години.

Още по-надолу, при Трите моста, някога е бил великолепен пейзаж и водите са напоявали всички овощни градини в района. И така, като казваме някога, имаме предвид, преди 60-70 години. По това време е имало хора, които са се къпели във водите на реката…

Днес реката се крие под познатия на всички булевард Кифисос

Тук е мястото да се отбележи, че водите от централния източник на Кифисос, от Кефалари, т.е. до 1950-60-те години, напоявали имоти до Патисия, която по това време, е наричана „Рай“. Името й напомня на сегашния квартал на Киприадос, с каменни сгради, големи дворове, луксозни за онова време резиденции и течаща вода на различни места.

В древността, колкото и екзотично, и странно да ни звучи, реката е била плавателна. Имала е, дори известните змиорки на Кифисос, които били, сред най-вкусните и са ловени от лодкарите, които влизали в реката.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ