HomeИнтересноБългарияКаква е разликата между българските и шотландските гайди

Каква е разликата между българските и шотландските гайди

Откъде започва история на гайдата ли? Ще ви разкажем, както и каква е разликата между българските и шотландските гайди. За целта, продължете да четете:

История и кога са се появили първите гайди

Гайдата е един от най-древните инструменти в света, чиято история датира от началото на цивилизацията. Противно на вярванията на някои хора, гайдата не е чута за първи път в Шотландия. Никой не знае със сигурност откъде започва историята на гайдата. Смята се, че първата такава идва от древен Египет. Предполага се, че е имала само един дрон и певец. От тук в крайна сметка се появява в Европа, а гърците и римляните имат най-ранните писмени препратки, това да се е случило.

В Гърция инструментът е наречен Piovala. Дио Хризостом, гръцки писател, пише за Нерон (8 г. сл. Хр.): „Казват, че той може да пише, да издълбава статуи, да свири на аулос, както с устата си, така и с подмишницата, като под нея се хвърля торба.“

Съществуват древни римски монети, които изобразяват Нерон, свирещ на гайда

Гайдата днес съществува в много форми по целия свят. Много хора знаят само за Piob Mhor или Highland Gajda, тъй като това е най-разпространената и добре позната форма в света. Тук е важно да се отбележи, че има много вариации в страни като Ирландия, Франция, Испания, България, Италия, Унгария, Индия и много други. Основната идея на Pipe е същата гайдата е миск от „чанта и звук“, но има различни количества звуци.

Не е ясно кога гайдата за първи път се е появила по шотландските брегове в някакъв формат. Такива са свирени в Banockburn, през 1314 г., за да подтикнат клановете към победа, но не във формата, която ги познаваме днес.

Да вземем под внимание двата типа българска гайда и шотландска гайда

Каква е разликата между българските и шотландските гайди

Българската гайдата

Българската гайда е дълбоко свързана с живота и традициите на българите. Тя представлява сложно устройство, което се нуждае от добра грижа и поддръжка. Състои се от мях с монтирани ручило, гайдуница и духало. Мелодията, която се създава е самата гайдуницата. Ролята на ручилотo произвежда бурдониращ тон, съпровождам мелодията. Материалът, от който се изработват българските гайди е: Череша, Слива.

Българска гайда се дели на два вида. Това са: джура и каба.

Каба гайдата е от родопския край и се нарича още родопска гайда. Тя е шестоъгълна, по-голяма по размер, с по-ниска и мека звучност и закривена гайдуница.

Джура гайдата е с конусовидна права гайдуница и звучи ясно и високо.

Шотландската гайда

Шотландската голяма гайда / ирландската гайда се нарича още „binioù bras“ и се ползва повече в bagadoù (традиционни групи):

Швеция има своя собствена версия на гайда, наречена “säckpipa” или “svensk säckpipa”.

В заключение:

Като цяло гайдата е била универсален инструмент, през Средновековието и всяка европейска нация е имала своя версия на гайда. Само няколко от тях са оцелели до съвременната епоха; Шведската säckpipa , естонската torupill и испанската gaita са единствените съвременни оцелели, освен шотландските и българските, за които вече говорихме!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ