HomeИнтересноБългарияКой е най-големият град е разположен на бреговете на река Янтра

Кой е най-големият град е разположен на бреговете на река Янтра

Янтра е река в Северна България. Тя минава през няколко големи града, от които на територията й се намират област Габрово с град Габрово (общините Габрово и Дряново), Велико Търново (общините Велико Търново, Горна Оряховица и Полски Тръмбеш) и Русе (общините Бяла и Ценово)…

Кой е най-големият град е разположен на бреговете на река Янтра

Десният приток на река Дунав също минава покрай река Янтра. Тя е и река със значителни сезонни колебания. В Стара планина максималният отток е през месеци март-юли. Той се дължи на снеготопенето, а в Дунавската равнина такова се случва в месеците януари-юли.

Минималният отток е през периода август-октомври. През пролетното пълноводие текат около 70-80% от годишния отток, а при маловодието лятно-есенното те са 9-10%.

Кой град е разположен на бреговете на река Янтра

По десния бряг на Янтра преди град Габрово се намира етнографският комплекс “Етъра”, а в чертите на град Велико Търново са живописният пролом на реката в Търновските височини, по бреговете, на които, на хълма Царевец се намира старата столица на България Велико Търново.

Река Янтра в Северна България е с дължина 285 km. Тя има обща площта на басейна от 7,9 хиляди km2. Реката извира от северните склонове на Стара планина, пресича северното им подножие и южната част на Долнодунавската равнина. В близост до град Велико Търново образува дълбок …

Велико Търново – перлата на националното възраждане на България

Градът е разположен по склоновете на Търновската височина, по стръмните брегове на река Янтра. В древността той е бил столицата на България. Градът е един от най-старите и живописни в страната. Добавката „Велик“ е добавена към името през 1965 г. като признание за историческата роля на града за държавата. Градът се вижда отдалеч, както и забележителностите му. Тук са крепостта Царевец – архитектурен комплекс, разположен на хълм с дворците на българските патриарси и царе. Тук се издига Патриаршеската катедрала “Възнесение Господне” възстановена, върху старите основи. Стените й са украсени със стенописи, изобразяващи българската история, епохата на Възраждането.

Отсреща е хълмът Трапезица, където може да разгледате интересно вътрешноградско укрепление. Под крепостния хълм се намира средновековният квартал на занаятчиите на Асенов махал. На това място се издигна и църквата “Четиридесет мъченици”. На юг се намира Света гора, Стария град и църквата Св. Св. Кирил и Методий. През Средновековието това място е било център на културно и духовно развитие, днес – университетът е кръстен на светците.

Русе – малката Виена на България

Градът Русе е третият в списъка, през който минава река Янтра. Той е най-големият от трите. Русе е разположен на десния бряг на река Дунав и е най-голямото пристанище на тази река. Още през 2 век римският император основава на това място крепост, която има голямо стратегическо значение. Голяма част от паметниците в Русе са построени след Освобождението на България от османско иго. Това са уникални забележителности, отразяващи различни култури. През река Дунав са построени величествени мостове, които заедно със сградите красят Русе и привличат туристи.

Сред запомнящите се места се открояват руините на крепостта Сексагинта Приста. В Пантеона се намират гробовете на български революционери. Художествената галерия на града съхранява произведения на световни и местни художници, недалеч от нея се намира сградата на Доходната къща, изпълнена в стила на барока и неокласицизма. Туристите обичат да посещават младежкия парк, където се намира църквата “Успение Богородично”.

В центъра на Русе има шедьовър на италианската архитектура – паметник на свободата, дело на майстор Арнолдо Дзоки (също Дзоки). Тук е и Национален парк Русенски Лом, който отразява руската култура. В града има зоопарк за птици, където можете да разгледате много редки видове птици.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ