HomeИнтересноИнтересни фактиРазберете в каква посока се върти Земята

Разберете в каква посока се върти Земята

В продължение на много години от уроците по природни науки ни е известно, че Земята се върти около оста си. Това твърдение се е настанило здраво в мозъка и оттогава информацията е останала там.

Помните ли, обаче в каква посока се върти Земята? Останете спокойни, в повечето учебници това не е уточнено. Не е вината във вас, че не помните. И така:

Разберете в каква посока се върти Земята:

Реално, няма най-точният или правилен отговор. Всичко зависи от позицията ви спрямо Земята. Ако си представяте, че се носите над планетата и гледате надолу към Северния полюс точно под вас, Земята изглежда сякаш се върти обратно на часовниковата стрелка. Ако, обаче сте под Земята и гледате към южния полюс над вас, може да опишете въртенето по посока на часовниковата стрелка.

Посоката на въртене, обяснява и факта, защо слънцето „изгрява“ от изток и „залязва“ на запад. Ясно е, че Земята се върти запад на изток.

Представете си, че гледате планетата Земята от позиция на Слънцето, което огрява Северна Америка (в случая). Предвид, че Земята се върти на изток, светлината от слънцето попада първо по Източното крайбрежие. Това обяснява как, когато денят започва за нюйоркчаните, калифорнийците още са в пълен мрак и спят. И така, когато Земята продължава въртенето си на изток, слънцето огрява Северна Америка във все по-голям мащаб.

Казано по друг начин, когато се движим към слънчевата светлина, която грее над земята на изток, то можем да видим слънчева светлина идваща от изток.

Как Земята се върти спрямо оста си

Подобна на горния пример е и ситуацията при залез-слънце. Планетата ни продължава да се върти в източна посока и така Източното крайбрежие се намесва в тъмнината, полезрението на слънцето. Слънцето още грее на земята на запад от това, става ясно, че жителите на Източното крайбрежие могат да проследят как собствената им дневна светлина се отдалечава, към запад.

Защо планетата Земя се върти не по часовниковата стрелка, а обратно?

Причината, Земята да се върти обратно на часовниковата стрелка е по-малко известна. Слънчева система се състои от прах и газ. Така оформената нова звезда и останалите неща по нея се въртят, в посока зависеща от променливите, функциониращи по време на колапса на самия облак.

„Фактори като турбуленция, причинена от ударни вълни на свръхнови и магнитни ефекти, които възникват, когато части от облака започнат да се срутват в звездите и влияят на крайния ъглов момент и ориентацията на въртене на новородените звезди“, обяснява Алисън Клесман професионален астроном (Astronomy).

За слънчевата система такава ориентация на въртене е обратно на часовниковата стрелка или „проградна“.

В заключение:

Слънцето, Земята и повечето планети се въртят именно в тази посока. Планетата Венера се върти по посока на часовниковата стрелка; планетата Уран се върти на една страна.

Някои учени твърдят, че дори тези планети, някога са съвпадали с нашата ориентация на въртене. В резултата на възникнало събитие – един масивен сблъсък или серия от по-малки извадил тези планети от строя им. И все пак, това са само хипотези, никой не може с точност да каже, какво точно се е случило.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ