HomeИнтересноИнтересни фактиКаква е температурата на ядрото на Слънцето

Каква е температурата на ядрото на Слънцето

Централната част на Слънцето, където протичат термоядрени реакции, се нарича слънчево ядро.

Какво представлява ядрото на Слънцето

Ядрото съдържа вещество, чиято плътност е 150 000 кг на квадратен метър (за сравнение, плътността на най-плътния метал на Земята, осмий е повече от 6 пъти по-ниска). Температурата в центъра на ядрото достига 14 милиона Келвина и дори повече.

Над ядрото има зона на радиационен пренос (намира се на разстояние от 0,2 до 0,7 от радиуса на Слънцето). Температурната разлика в тази зона варира от 2 милиона K на повърхността до 7 милиона K в дълбочина.

На повърхността на Слънцето максималната температура е много по-ниска и е приблизително 5800 K (или 5526 градуса по Целзий).

Учените смятат, че след милиард години Слънцето ще е значително по-горещо, дотолкова, че поради парниковия ефект повърхността на водата ще е толкова гореща, че животът, върху нея в съвременния смисъл ще бъде невъзможен. Изключение могат да бъдат океаните и моретата. Други учени смятат, че това ще се случи, след няколко милиарда години.

Още интересни факти:

Температурата на повърхността на Слънцето няма да се повиши много, но осветеността му непрекъснато ще се увеличава. Така, след милиард години тя ще свети с около 11% по-ярко от сега. И след 3,5 милиарда години се очаква да се увеличи с 40%! В същото време се предполага, че температурата постоянно ще се понижава. При този сценарий, обаче животът на планетата ще е невъзможен, по думите на учените.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ