HomeИнтересноИнтересни фактиС кои държави граничи Германия - ще познаете ли всички

С кои държави граничи Германия – ще познаете ли всички

Как са измислени днешните граници на Германия и кои са съседни съседки? Нека поговорим за това, тук и сега:

С кои държави граничи Германия

Има общо 9 страни, с които Германия дели границите си? По-специално, как е очертана границата с Германия и Дания и има ли Дания някакви легитимни претенции да я прокара по на юг? Вижте сега:

Първоначалният отговор е:

Как са измислени днешните граници на Германия с нейните съседни страни? По-специално, как е очертана границата с Германия и Дания и има ли Дания някакви легитимни претенции да я прокара по-на юг?

Датско-германската граница е тема, която и до днес все още се обсъжда в най-крайните десни кръгове. Въпреки, че не е било толкова много назад в миналото.

През 19 век, имало политически фигури, които по това време искали официално да имат херцогства Шлезвиг-Холщайн в Северна Германия, за да са част от Дания, с границата при Ейдерен. И двете херцогства били провинции на Дания в продължение на векове, но никога официално датска територия.

През 1848–51 г. се води първата Шлезвигска война, между Дания и Шлезвиг, които искат независимост, когато е ясно, че нямат шанс да спечелят претенцията за датския трон. В средата на 1800 г. не е било много ясно, тъй като кралят нямал деца и нямал преки наследници. Шлезвиг искал да бъде взет под внимание, но когато се установило, че херцогът е говорил за независим Шлезвиг, той е замразен от датския кралски двор. причинявайки началото на войната. Такава, крайна сметка се оказала провал и Шлезвиг (и Холщайн) остават датска провинция за момента.

Въпреки, че имала стара конституция, която казвала, че Шлезвиг и Холщайн не трябва да се разделят, датските политици предприели това и работили за прилагането на Шлезвиг. В сътрудничество на новоназначен тогава канцлер на Прусия Ото фон Бисмарк, който имал мечти за разширяване, заедно с крал Фредерик VII, датските политици написали нова конституция, според която Шлезвиг бил част от Дания. И, така, тогава кралят умрял, без да е подписал конституцията. Поставяйки новия крал Кристиян IX в много трудно положение.

На следващата година предчувствието на краля се сбъднало. Пруските сили пресичат границата и започва Втората Шлезвигска война. Един от най-кървавите конфликти на датска земя, в резултат на който Дания губи Шлезвиг и Холщайн в полза на Прусия.

Бисмарк не спира дотук. Плановете му за експанзия продължават през следващите години, което води до присъединяването на германските държави през 1870 г. към Германия, с пруското императорско семейство като държавен глава.

В Шлезвиг и Холщайн винаги е имало смесица от датски и немски граждани и преди 1864 г. датчаните са направили всичко по силите си, за да принудят германците да бъдат датчани. Сега нещата се обърнали и германците принудили датчаните да бъдат германци. До такава степен, че датски настроените граждани в Шлезвиг библи принудени да се бият на страната на Германия по време на Първата световна война, въпреки че Дания е неутрална във войната.

След Първата световна война преговорите за мирен договор във Версай щели да начертаят новите граници на Европа. Особено разделяне на германските територии.

И така: С кои държави граничи Германия?

Границите са:

  • 446 km – Франция
  • 363 km – Швейцария
  • 152 km – Белгия
  • 135 km – Люксембург
  • 576 km – Нидерландия
  • 68 km – Дания
  • 810 km – Чехия
  • 462 km – Полша
  • 815 km – Австрия

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ