HomeИнтересноИнтересни фактиВ кой континент има най-много държави и столици с еднакви имена

В кой континент има най-много държави и столици с еднакви имена

Днес ще разгледаме една много интересна тема. Всички знаем за държави, които имат столици със същите имена. Но на кой континент, те са най-много. Сега ще разгледаме като трябва да уточним част от критерии. Трябва да има пълно съвпадение на имената, освен ако не е някакъв определитен член. Тоест трябва цялото име на държавата да се съдържа и в столицата, а не само част. Ако в името на столицата се съдържа повече от името на държава, ще го приемем за съвпадение

Колко такива държави има в Европа

1.Андора – Андора де ла Веля

Името на столицата означава Старата Андора, така че трябва да се приеме за съвпаданеие.

2.Ватикан – Ватикан

Това е най-малката суверенна държава по площ и по население, но има огромно влияние върху процесите по света

3.Люксембург – Люксембург

Около 2600 квадратни километра и 600 000 население – една от най-малките, но много богати държави на територията на Европа.

4.Монако – Монако

Втората най-малка държава в света, след Ватикан. Само 2 квадратни километра, на коите са събрани около 40 000 души, което я прави най-гъсто населената държава в света.

5.Сан Марино – Сан Марино

Последната държава в Европа със съвпадащи имена. Интересно за Сан Марино, че столицата не е най-големия град. Освен това заедно с Ватикан(Италия) и Лесото(Южна Африка) е третата страта, която е обградена изцяло от друга.

Колко такива държави има в Азия

1.Сингапур – Сингапур

Град-държава, който в буквален превод означава лъвския град. Името идва от чудовището Мерлион, което наподобява на лъв и е символ на града.

2.Кувейт – Кувейт

Една от държавите със значителни нефтени ресурси. Минава през периоди, в които е част от Османската империя, Великобритания и САЩ. Валутата им е една от най-скъпите в света.

Колко такива държави има в Африка

1.Алжир – Алжир

Най-голямата държава по площ в Африка и в топ 10 на света. Една от държавите със сериозен демографски прираст, който се равнява на около 800 000 души на година. Това я поставя в позиция да бъде все по-водещ фактор не само в Африка.

2.Джибути – Джибути

Една страна с много ключово местоположение. Тя се намира на на входа на Червено море от гледна точка на Аденския залив. Това е и причината да има разположена китайска военна база там. Интересното за нея е, че до 1977 година е била колония на Франция под името Френска Сомалия.

3.Тунис – Тунис

Самият град Тунис се намира в непосредствена близост до древния град Картаген, който е единстевеният сериозен съперник за доминация на римляните. По-късно става част от Визаня, Арабския халифат, Османската империя и Франция. След Втората световна война успява да извоюва своята независимост.

Колко такива държави има в Америка(Северна + Южна)

1.Бразилия – Бразилия

Предполагам повече от вас знаят, че столицата Бразилия е съдаден административен център от държавата Бразилия. Решението е взето още в края на XIX век, но е започнат строежа чак 1922 година. През 1960 година, град Бразилия официално става столица на държавата. Причината е, че се намира в центъра на страната и е удобно разположен за всички нейни провинции.

2.Гватемала – Гватемала

Гватемала е част от държавите в Централна Америка. Ние я приемаме за малка държава, но тя е почти колкото България като територия по територия (108 000 квадратни километра), но поне 2 пъти повече население – около 17 млн.

3.Мексико – Мексико

Една от най-големите държави в света. Столицата Мексико Сити е третият по големина в света от гледна точка на населението заедно с ъгломерациите около него. Пред него са само Токио и Сеул. Населението на града е само малко повече от 9 млн , а с ъгломерациите става около 22 млн души.

4.Панама – Панама

Държава, която се свърза със създаването на Панамския канал от страна на САЩ. Първоначално е започнат от Франция, но тя не успява да го реализира. Само в рамките на 10 години – между 1904 и 1914 година, САЩ успяват да постигнат тази си цел и създават морски път, който свързва Тихия с Атлантическия океан.

5.Салвадор – Салвадор

Самото име на страна е Ел Салвадор, а на столицата Сан Салвадор, но според нашите критерии пасва на класацията. Самата държава се намира в Централна Америка и е независима от 1832. За столицата Салвадор е интересно, че в рамките на последните 3 века е унищожаван цели 5 пъти от силни земетресения, като последният такъв случай е от 1987 година.

Заключение

Така първото място се дели между Европа и Америка, които заедно имат по 5 държави. Разбира се, ако разглеждаме Северна и Южна Америка по отделно, първото място трябва да е само на Европа.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ