HomeИнтересноКой е цар Егей - дал името си на Егейско море

Кой е цар Егей – дал името си на Егейско море

Егейско море е известно при над под името Бяло море. Въпреки това, навсякъде по света то е познато под името Егейско море. Съответо произхожда от историята за цар Егей – бащата на легендария герой Тезей. Разберете каква е неговата история и защо той дава името на Бяло море.

Кой е цар Егей

Цар Егей е митичен владетел на Атина. Дълго време бил бездетен и се притеснявал, че няма пряк наследник, който да го наследи на престола. По този начин властта щяла да отиде при неговия по-малък брат Палант, с който не бил в добри отношение. Тъй като това го мъчило дълго време, той решил да се допита до боговете. Отишъл в известния храм на Аполон в Делфи. Там той се срещнал с легендарната пророчица Пития, от която потърсил отговор на своята мъка. Както винаги, това, което тя му отговорила било дълго трудно за разтълкуване. Това, което става ясно от историята е, че той не трябвало има връзка с жена докато се прибере в Атина.

По време на обратния си път, той спира при владетелия на Тройзена – друг легендарен цар Питей. Той разказал каква е причината за пътуването му и какво му казала Пития. Питей бил известен със своята мъдрост и успял да разгадае пророчеството на жрицата, но не казал нищо на Егей.Царят на Тройзена разбрал, че Егей ще има син, който ще е голям герой. Поради тази причина той успял да вкара в леглото на Егей дъщеря си Етра и тя заченала дете. Според древногръцките легенди се смята, че участие има в тази работа има и Посейдон. Егей разбрал измамата, но вече било късно. Поради тази причина оставил меча и сандалите си на Етра, за да ги даде на бъдещия си потомък, ако той е син.

Срещата между Тезей и Егей

Завръщайки се в Атина, Егей дал началото на Панатейските игри в чест на Атина Палада и разрешаването на неговия проблем. След години, тук пристига Тезей, който носел меча и сандалите на баща си. Той не бил познат от баща си, а от магьосницата Медея – тогавашната съпруга на Егей. Тя убедила съпруга си, че Тезей е изпратен да го убие и затова трябва да бъде отровен. Когато Егей се опитва да отрови Тезей, той разпозвава меча и сандалите си и разбира, че това е неговият син.

Как Тезей докарва смъртта на Егей

Първата част от пророчеството на Пития се изпълва, но има и втора такава. Тя е свързана с факта, че Тезей ще предизвика смъртта на Егей. И точно и това се случва. Тезей е един от избраните младежи от Атина, с които градът плаща като кръвен данък на Крит. Тези младежи стават жертва на жестокия Минотавър. Тъй като Тезей е полубог(как точно Егей и Посейдон са негови бащи е трудно за обяснение), той успява да победи това чудовище. Освен това, той спасява и всички атински младежи. Влюбва се в дъщерята на критския цар Ариадна, той забравя за уговорката с баща си. Тя е следната:

  • Ако успее да се справи с Минотавъра – пътува с бели платна
  • Ако не успее и е загинал – слагат се черни платна

В този случай, заради голямата радот не само Тезей, но и останалите забравят да махат критските черни платна. Егей, който се притеснява за сина си, всеки ден стои на високите скала на брега на морета и гледа в далечината идващите кораби. Тогава забелязва, че се приближава кораб с черните критски платна. Това е сигналът, че Тезей е загинал. Егей обезумява от скръб и се хвърля от скалите право в Бяло море. В негова чест ,то е прекръстена на Егейско море.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ