HomeИнтересноИнтересни фактиЗащо не усещаме въртенето на Земята

Защо не усещаме въртенето на Земята

Преди няколко века хората вярвали, че Земята е неподвижна, а Луната, Слънцето и звездите се въртят около нея. Лесно е да се разбере, защо хората са мислили така. Поне така изглеждало на първо четене. И никой не можел да усети, че Земята се върти. Ако Земята се върти, защо предметите не отлеят от нея?

Днес, всички знаем, че Земята се върти в две посоки

Движи се около Слънцето и се върти около оста си. Причина да не го усещаме това въртене е, защото и ние се движим, върху повърхността на Земята. Ние, подобно на водата в океаните, се държим на повърхността на Земята, благодарение на гравитацията.

Какво знаем и не знаем за въртенето на Земята

Въртенето на Земята ни е известно от много неща, които наблюдаваме и чувстваме. Така, например ротацията е причината за смяната на деня и нощта. Ако Земята не се въртеше, тогава винаги щеше да има ден от страната, обърната към Слънцето, а противоположната страна винаги щеше да е в тъмнина. И все пак, всяка точка на Земята в продължение на 24 часа е първо от осветената страна, а след това от тъмната страна.

Друго важно движение на Земята, което не можем да „усетим“, но което променя живота ни, е въртенето на Земята около Слънцето. Това движение е причината за смяната на сезоните, а вие знаете как животът ни се променя всеки сезон. Това пътуване около Слънцето изисква 365,25 дни за пълен кръговрат, тоест една година.

Защо не можем да усетим въртенето на Земята?

Съществуването на четири сезона се дължи на наклона на земната ос. Тя е 23,5° вертикално. Всеки полюс е наклонен към Слънцето, през половин година и отклонен от него през втората половина. Следователно за 6 месеца северната част на Земята получава повече слънчева светлина и топлина, а през останалите 6 месеца получава по-малко слънчева светлина.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ