HomeИнтересноПолезноКой може да кара без колан по закон

Кой може да кара без колан по закон

Закопчаният колан в автомобила е задължителен атрибут не само за водача на автомобила, но и за пътниците в него. За съжаление статистиката показва, че само 23% от участниците в движението използват предпазен колан.

Това се дължи на няколко фактора: първо – малката глоба, в случай на засичане на нарушение; второ участникът в движението не вярва или не вижда смисъл в носенето на предпазен колан.

Факт е, че предпазният колан намалява няколко пъти вероятността от нараняване при инцидент. Голям брой краш тестове, научни тестове и експерименти потвърждават, че използването на колан спасява живота на пътниците по време на инцидент.

Кой трябва да се закопчае?

Идеята, че само водачът и пътникът на предната седалка трябва да носят предпазни колани е мит.

Всъщност, ако колата е оборудвана с четири предпазни колана, тогава трябва да се използват всичките.

И четиримата в колата трябва да са с пасивни предпазни средства.

Дете в автомобил под 14 години или с ръст под 145 см трябва да се превозва в специална детска седалка, в задната част на колата, независимо от предпазните колани.

Кой може да не слага колан?

Разрешено е само определена категория лица да не закопчават кланите:

  • водач или пътник с увреждане, поради което физиологичните особености не позволяват използването на обезопасителен колан (при движение в населени места със скорост не по-висока от 50 км/ч);
  • водачи и пътници на специални и аварийни автомобили (в населени места не повече от 50 км/ч);

В миналото предпазният колан може да не е бил използван от обучаеми и техните инструктори, както и от таксиметрови шофьори и пътници. В наши дни шофьорите трябва да осигурят правилни предпазни колани на предните и задните седалки и да предложат на пътника да се закопчае.

Какво е наказанието непоставен колан?

За нарушение на правилата за използване на предпазен колан съществува глоба и отнемане на точки. Глобата, при извършена злополука е предвидена да е в значително по-голям в размер.

Кой плаща глобата?

Споровете за това кой ще плати, ако полицията издаде глоба са безсмислени. Законът казва: Плаща нарушителя. Ето защо, дали сте водач на МПС или пасажер трябва да сте еднакво отговорни и съвестни на пътя.

Могат ли да наложат глоба за фото и видео камери?

Все още не. Технически камерите имат възможност за засичане на нарушение, но към момента това не действа. Не е известно кога това ще стане възможно и дали собствениците на автомобили ще бъдат предупредени предварително за нововъведението. Затова се препоръчва да не пренебрегвате сигурността.

В заключение:

Със сигурност можем да кажем, че предпазните колани намаляват броя на нараняванията по време на инцидент със 70%. Ако водачът се е закопчал и е попаднал в катастрофа, тогава при преобръщане на кола той се наранява 5 пъти по-малко и рядко и два пъти повече при челен удар.

Така, че и тук важи правилото: „Предпазният колан е като нож с две остриета“ – и все пак, всички сме длъжни да се ръководим и спазваме законите!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ