HomeИнтересноИнтересни фактиЗащо радомирската боза се е смятала за най-добрата в България

Защо радомирската боза се е смятала за най-добрата в България

Може би, сте чули, че в град Радомир се е правила най-чудната боза, известна като радомирска боза? Нека ви разкажем за лечебните й свойства…

Защо радомирската боза се е смятала за най-добрата в България

Радомирска боза става известна, още в годините, след Освобождението. В Радомир производството и набирало все по-голяма популярност. Не може да се каже с точност, кой точно е измислил чудната рецепта, дали тя е донесена от албанци, или е правена по местна оригинална рецепта, но е факт, че родния й край е Радомир.

Най-големите майстори на боза в Радомир

За най-добри майстори на бозата в Радомир се знаят имената на: Житуша, Чуковец, Жедна, Извор и Кленовик.

Кога са консумирани най-големи количества радомирска боза

Най-масово еликсирът на Радомир се пиел, след войнишкия бунт. Това било в годината 1918 г. Тогава хората разграбили с тонове брашно и захар от складовете на гарата в Радомир (интендантските).

Самата рецепта за боза от Радомир става лесно с тези два продукта

Двата продукта били брашно и захар и бозата е готова.

На какво казвали Бозенбург

Заради страстта по напитката от брашно и захар, през 30-те г. на миналия век, казвали на града Бозенбург.

Някои ентусиасти решили да направят правят проект за бозопровод, което да се предлага чак в София и така да се купува от столичани. Според местните на Радомир, идеята трябва да се осъвремени и маршрутът й да стига до Брюксел.

Любопитен факт: В града и днес може да се види паметник на бозаджията. В чест на емблематичната напитка.

Какви чудеса прави радомирската боза

Още един интересен факт, но тази боза лекува 10 болести.

Истинската боза лекува десет болести, казват специалистите. Не е случайност, че този еликсирът се дава на родилки, за да имат повече кърма. Оттам е дошъл и митът за уголемяване на бюста, когато се пие боза.

Самите производителите твърдят, че чудните и лечебни свойства на бозата идват от това, че е богата на белтъчини. Наред с това е хранителна и ефективна за укрепване на организма. Затова се дава на деца и болни. Лечебната й сила е в резултат на уникалните млечно-кисели бактерии, с които се заквасва бозата. Така напитката помага и срещу стомашно-чревни разстройства.

Рецепта на радомирската боза

Някогашните майстори създавали бозата от брашно (просено). То се варяло в казан с вода, цели три часа. След това се изсипвало в специално корито (коритото трябва да е от черна мура) и се добавял квасец. Така го оставяли да престоява 8 часа. Добавяла се със захарта и се прецеждало.

Напитката се пие сладка или кисела, поред желанието на консуматора й. Добавя се захар, после се прецежда се и сервира – кисела или сладка.

Наздраве и да ви е сладко, ако си я приготвихте вече!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ