HomeИнтересноИнтересни фактиАко дядо Ви е бил мутафчия - ето какво е работел

Ако дядо Ви е бил мутафчия – ето какво е работел

Няма начин, да не сте чули поне един път в живота си израза „мутафчия“. Какво, обаче е мутафчийство и на кого се казва мутафчия, вижте сега:

Мутафчия – каква професия е това

Мутафчийството е занаят, при който се тъче прежда и по-конкретно козина. Правят се чували, правят се торби, тъче се черга (и) и се правят дисаги.

Мутафчийството достигнало своя най-висок ръст на развитие в средата на XIX в. До Всички по-големи селища освобождението е разпространен. И така, най-добре е развит този занаят в Панагюрище.

В местността и околието на града имало около 200 мутафчийници. От тях около 1000 калфи, майстори и чираци. Други центрове за развитие а занаята в страната били: Трявна, Велико Търново, Самоков, Стара Загора, Казанлък, Дупница и др.

Как ставала изработката на мутафчийски плат

Процесът преминава, през няколко етапа. Те били, както следва:

  • Требене – при него, козината се сортира по цвят и дължина;
  • Разбиване или разчепкване на козината;
  • Наричано често чекрък, това е самият процес на предене на нишка;
  • Тъкане на платно, правело се предимно с традиционно на вертикален стан с две кросна.
  • Инструментите, които са се ползвали са тарак (за набиване на вътъка), чамшира (за отваряне на уста) и метит (за изпъване на плата).

Какви изделия правел един мутафчия

Изработвали се постелки, завивки, (козяк, мн.ч. козяци), колани за добитък, покривала, торби, чували (прешове), дисаги и други.

Мутафчийският занаят в България

Това била професия само за мъже. Насноваването на чуловете става, като основата обикаля около горното и долното кросно и при обикалянето нишките се кръстосват по ред през една, когато минават покрай сложения от едната страна между двете кросна цеп. Кръстосването става, като един път нишката мине под цепа, а след това над цепа. Основната нишка, след всяко едно обикаляне се връща обратно. При мутафчийския плат пръчката, около която основните нишки са преметнати, се издърпва и тъканта получава два края.

Откъде произхожда мутафчийския занаят

Цялата номенклатура на изправения мутафчийски стан не е българска, в същината си е турско-персийска. Същото е и при мутафчийския чекрък, на който има възможност да се източват едновременно по две нишки и да се препридат други две. С този чекрък работят само занаятчиите мутафчии.

Ако дядо Ви е бил мутафчия – ето какво е работел

И така, вече знаете, ако дядо Ви е бил мутафчия е работел точно това. Следвал е стар занаят. Професия по ново му, при това само за мъже. Не, както е днес, жени има във всяка сектор, сфера, област на дейност! Нещо, което дразни голяма част от съвременните мъже, но това е друга тема!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ