HomeИнтересноБългарияЗнаете ли ,че е имало планински лъв в България - ето къде...

Знаете ли ,че е имало планински лъв в България – ето къде се срещал

Българите вярват, че очертанията на страната им на картата приличат на опъната да съхне кожа на лъв. И тук изниква въпросът, имало ли е живи лъвове в България?

Според историците в древността на Балканския полуостров е живял царят на животните Лъв. Но като вид той изчезва от тези земи до II-III век. н.е., още преди българите да дойдат на полуострова. Следователно животното не е било символично нито за българите, нито за славяните. За българите символичните животни са били по-скоро куче и кон.

В българската държавна традиция лъвът е възприет от Византия. Това е просто хералдически знак, който се среща като изображение, върху старобългарските паметници, гербове и знамена и, разбира се, в името на националната валута.

Дали е имало лъвове в България?

Може би и вие си задавате този въпрос, след като лъвът е един от символите на страната ни. Какво знаем и не знаем в този аспект, предлагаме ви да надникнем назад в историята с материалите, от които почерпихме тази информация:

Имало ли е планински лъв в България

По време на ледниковите периоди е имало пещерни лъвове, които са живели в цяла Европа и Северна Азия. Сега, ако погледнете към съвременни лъвове, имало е два вида. Те са родом от земите, извън Африка. Това са персийският лъв и трите подвида на европейския лъв.

Знаете ли ,че е имало планински лъв в България – ето къде се срещал

От някои източници, става известно, че лъвовете, живеещи в Северна Гърция и Балканите са просъществували до може би 300 г. пр.н.е. Това звучи правдоподобно, защото последните европейски лъвове в Кавказ са просъществували до 1000 г. сл. Хр. Ксеркс, дори видял лъвове, докато армията му марширувала, през Гърция и там той ловувал лъвове в голяма степен.

Много хора, обаче се чудят, дали лъвовете са живели в цяла Европа, защото има някои (макар и малко) доказателства, които подкрепят хипотезата. Смята се, че лъвовете са живели на запад като Иберийския полуостров и на север към Нормандия и Мюнхен. И така, да се върнем на темата:

Планински лъв в България – ето къде се срещал

Планинският лъв, известен още като пещерен лъв, наричан и балкански, евразийски и европейски лъв бил, сред изчезналите представители на семейството Котки. Той е бил разпространен в Азия и из цяла Европа, включително в Сибир и чак до Далечния изток.

Тази порода едри котки живеели в по-големи пещери в полупустинните, степните и почти безводни южни райони. Предполага се, че пещерният лъв е продължил да съществува от края на (370 000 г.пр.н.е.) плейстоцена до 1 в. от новата ера в днешните Гърция и България.

На тегло и размерите пещерния лъв достигал впечатляващите: 3,5 m, дължина на тялото и тегло е между 270 и 365 кг. Женската била по-дребна и достигала тегло до 175 кг.

Пещерният лъв е по-голям от саблезъбия тигър, сибирския тигър, европейският (съществувал до 10 в. пр.н.е. в България и Европа) и американския лъв, който е отстъпвал по тегло и ръст на пещерната мечка, най-големия си съперник. Той се е хранел с глигани, говеда (тур), елени, диви коне, тарпани, зубъри, кои и други тревопасни.

Имало ли е лъвове в България

И така, лъвът е открит е през XII век. Близък е със съвременните видове с подобни размери, другите лъвове и тигрите. При описанието на вида и черепа Gailenreuth е установено, че той е различен от съвременните таксони.

И така, понастоящем се приема за отделен подвид, но с достатъчно характерни особености, които му помагат да оправдае своята едностранчива привързаност към рода лъвове. Той е пряк предшественик на съвременния лъв.

Пещерният лъв се е отличавал от настоящите видове с малки уши, по-къса муцуна, по-тъмна и гъста козина и много по-едър на вид. Приема се, че най-големите мъжки са били по-тежки и по-големи от тигрите. И така впечатлявали със своите 5 метра дължина, 1,50 м. височина до рамото и тегло в порядъка на 400-500 кг.

Любопитен факт:

Най-старото изображение на лъв като символ на България датира от 1294 г., което е документирано в свитъка на лорд маршала. Гербът изобразявал сребърен лъв със златна корона върху тъмен щит.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ