HomeИнтересноКакво са работели в миналото Пъдарите по селата

Какво са работели в миналото Пъдарите по селата

Може би сте чували израза „пъдар“?… А може и да не сте… Днес ще разбулим темата, какво са работели в миналото Пъдарите по селата.

Пъдарите – какви са били

Някога, в далечното, но не много отдавнашно минало (годините преди, по време, че и след турското освобождение), имало и много заможни хора, които гледали стада добитък, имали големи пасища и ниви. В резултат на това, нямало как сами или със семейството да се справят с всичката работа, около добитъка. Те наемали хора от селото, които да пасат стадата им по цял ден по полето. Тук е мястото да вмъкнем, че в някои села е имало точно такива Пъдари, наричани, които били пращани на паша. Заедно с овчари, козари и кравари, тяхната работа се свеждала в това, което вършели и кучетата, вземани на полето. Или казано на кратко, да връщат животно, отново към стадото, ако започне да се отклонява много от останалите.

Произход на Пъдар

Думата произхожда от израза: „Пъдя“. Работата на пъдаря била да пъди добитъка, ако навлезе в чужди ниви и пасе там, ако се отклони по пътя на прибиране към селото и започне да пасе от нацъфтялата липа на съседите и т.н.

Къде се използва израза Пъдарите в наши дни

По право Пъдар е съществително нарицателно име, което се използва само в мъжки род. Чуваме го в диалектната реч, най-често, когато някой се кара на друг, с цел да го научи на нещо: „Няма да съм Пъдар…“; „Изпълнявам ролята на Пъдар…“

В етимологията:

Произхожда от „пъдя“. Означава: „Човек, който пази селскостопанската продукция”.

Все по-често чуваме и израза:

„Учителят e пъдар, бавачка и товарно магаре“.

В заключение:

Ето, вече знаете малко за произхода му и на коя професия в миналото се е казвало така. Имате наблюдения и на коя професия в наши дни, под формата на ирония се нарича така.

Вече смело, може да използвате израза, когато ви се наложи и помнете, само по предназначение. Никога, с цел обида!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ