HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаците, по които ще познаеш, че си в токсична връзка

Знаците, по които ще познаеш, че си в токсична връзка

Нездравословните взаимоотношения могат да имат значително вредно въздействие върху вашето здраве, щастие и общо благополучие. Проблемът е, че докато някои връзки са очевидно токсични или дори обидни, други нездравословни модели на взаимоотношения могат да бъдат много по-фини и трудни за разпознаване. Въпреки че никоя връзка не е идеална, важно е да можете да разпознавате признаците на нездравословна връзка и да знаете какво да направите, за да я промените или прекратите. Тази статия обсъжда някои от общите характеристики на нездравословните връзки и как да разпознаете дали сте в такава.

Общи характеристики на нездравословните връзки

Всяка връзка е различна и може да се промени с времето. Има някои важни качества, които са склонни да характеризират нездравословните връзки. Отношенията, които са белязани от тази динамика и проблеми, са склонни да допринасят за повече напрежение, конфликти и стрес. Това може да се отнася за романтичните връзки, но други видове връзки също могат да бъдат засегнати от нездравословни модели, включително отношенията ви с членове на семейството, приятели и колеги.

Контрол

В нездравословни връзки един човек може да се опита да контролира живота на другия. Това може да стане чрез сплашване, но може да включва и други видове манипулация. Понякога човекът може да прояви поведение, което изглежда изключително привързано и любящо. В действителност тези действия са предназначени да следят другия човек и да му попречат да прави неща или да ходи на места, където е извън контрола на другия човек. Контролирането на поведението може също да включва изолиране на човек от неговите приятели и семейство. Това може също да означава прекъсване на комуникацията, прекъсване на достъпа до финанси или затрудняване на излизането от ситуацията. Контролът може също да приеме формата на притежание и ревност. Въпреки че и двете са нормални човешки емоции, които хората могат да изпитват от време на време, те са нездравословни, когато някой се опитва да контролира това, което правите, когато ви се нахвърля, когато се разстрои или когато ви обвинява в изневяра.

Липса на доверие

Нездравословните връзки често са белязани от липса на доверие. Може да почувствате, че трябва да криете неща от партньора си, или може често да чувствате, че той крие неща от вас. За да развият здраво доверие, и двамата във връзката трябва да участват във взаимно, реципрочно саморазкриване. Това включва разкриване на неща за себе си с течение на времето, докато връзката се задълбочава и расте. Процесът на споделяне и слушане допринася за усещане за емоционална интимност и близост. Но ако чувствате, че не можете да се доверите на другия човек с най-съкровените си чувства, едва ли ще му кажете вашите чувства, мисли или спомени. Колко доверчиви сте вие ​​и вашият партньор може да бъде оформено отчасти от цялостния ви стил на привързаност. Тези модели на поведение често се установяват в детството въз основа на взаимодействия и преживявания с болногледачите, но те продължават да оформят начина, по който реагирате в романтичните връзки в зряла възраст. Ако в историята си не сте могли да разчитате на хората, на които трябва да имате най-голямо доверие, може да ви е трудно да се доверите на романтичните си партньори.

Неуважение

Неуважението може да приеме различни форми в нездравословни взаимоотношения. Понякога това може да означава, че някой пренебрегва другия човек. В други случаи може да включва откровено осмиване или подигравка с мненията или интересите на другия човек. Това неуважение често може да се почувства като отхвърляне, което може да доведе до набор от емоции, включително наранени чувства, срам, вина, самота, неудобство и социална тревожност.

Лоша комуникация

Добрата комуникация е крайъгълният камък на всяка здрава връзка. Нездравословните взаимоотношения често са белязани от модели на неефективна комуникация. Това може да включва неговорене за проблеми, избягване на трудни проблеми, очакване другият човек да чете мисли, неизслушване, отбранителна позиция или спиране, за да се избегне сблъскването с проблеми във връзката. Доказано е, че стилът на общуване е ключов фактор за предсказване на развода и има по-голямо влияние, отколкото ангажираността, стреса и личността, когато става дума за брачен успех.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ