HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли какво е "бин" на арабски

Знаете ли какво е “бин” на арабски

Навярно сте чували, че в арабските имена на мъже съществува една добавка „бин“.

Нека разберем откъде произхожда и на кого се казва така:

Какво означава „bin“ в арабските мъжки имена?

Индийците отдават голямо значение на името, когато бебето се роди. Обсъждат толкова много имена, като се има предвид, че името трябва да има добро значение, защото възрастните хора казват, че името може да повлияе на изграждане на личността и самия човека. Ето, защо навсякъде по света е прието да се избира името внимателно. Само така може бебето да получи добро име с добро значение.

В Обединените арабски емирства даването на първо име на новородено не е в тяхната култура. Това се дължи на факта, че повечето араби дават само бащино или фамилно име. 

Значение на „bin“

Ако на английски преведено бин значи кошче, то на арабски език „bin“ обикновено се отнася за мъже и значението bin е като „син на“. Така binte се казва за жена и значението на думата е „дъщеря на“.

Някои страни като арабите, Египет и Судан използват префикса като Bin, Binte, Abu и Al. Bin произхожда като форма на фамилно име с посочено бащино име. Бин и Ибн е по-вероятно да се появят на места със силни връзки с племенните култури.

В страни като Северна Африка и Южна Африка bin има тенденция да се изписва с „e“, както в името на бившия президент на Алжир Ахмад Бен Бела.

Още няколко примера:

Bin се използва само преди името на бащата на лицето, но не и преди неговия дядо и прадядо. Например, всички със сигурност сме чували за Осама Бин Ладен, което означава Син на Ладен. Друг пример, който обикновено чуваме в нашата култура като Пророка Мохамед Бин Абдула, който също посочва значението на бин. Така се казва и означава – Мохамед, син на Абдула. Когато се говори за пророк Иса, ще кажем Иса ибн Мариам (майката на Иса), а не Иса бин Мариам, защото има много езикови правила относно това, кога човек може да приложи ибн и кога използва бин.

В заключение на това, какво е “бин” на арабски – отговор

По принцип името на арабите се базира на дълга система за именуване като Осама бин Халифа бин Султан бин Мохамед и т.н., това означава, че Осама е син на Халифа, Осама е дядо на султана и това продължава и определя семейното наследство.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ