HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли кой е основал Гугъл

Знаете ли кой е основал Гугъл

В момента Google е една от най-популярните търсачки, използвана от милиони хора по света. Мисията му е да  каталогизира световните информационни ресурси и да ги направи достъпни и полезни за всички.

Знаете ли, кой основаl Google?

Ще ви кажем кой е създателят на най-популярната търсачка в света и каква е нейната сила.

Кой основа Google?

Основателите на Google са родени от две страни на земното кълбо. Първият от тях е Лари Пейдж. Той е роден в Лансинг на 26 март 1973 г.. Произхожда от богато еврейско семейство от елита. Баща му, Карл Пейдж е признат професор от Държавния университет в Мичигам.

Другият основател на Гъгъл се казва Сергей Михайлович Брин. Той е роден на 21 август 1973 г. в Русия в семейството на еврейски математици. Още на петгодишна възраст той с родителите си емигрират в САЩ. Там започва да учи компютърни науки и математика.

Как е създадена търсачката Google?

Лари Пейдж и Сергей Брин се запознават, докато учат в Станфордския университет в Калифорния. Идеята за създаване на търсачка в Интернет се ражда в съзнанието им като плод да бъде организиран огромния хаос в световната мрежа. По това време намирането на необходимата информация в интернет създавало много проблеми. През 1996 г. студентите разработили алгоритъм наречен PageRank (кръстен е на Лари). Това бил нов метод за анализиране на хипертекстови връзки в търсачката и опитът им се оказал надежден.

Google бележи финансов успех

През 1998 г. Пейдж и Брин основават компания, наречена Google Inc., която първоначално е базирана в Менло Парк, а по-късно в Пало Алто. Интересът към търсачката започна да расте с шеметни темпове. Основателите успели да генерират впечатляващ доход от текстови реклами на страниците с резултати за кратко време. Финансовите резултати на Google вдъхновили разработчиците да наемат голям офис комплекс в Маунтин Вю. Това била и новата централа наречена Googleplex.

Каква е силата на Google?

Феноменът на Google се свежда до три общи и най-точни понятия. Те са иновация, простота и ефективност. Никой не е измислил толкова напреднала концепция за създаване на търсачка, която лесно и надеждно да индексира огромен брой страници от световните интернет ресурси (над един милиард уебсайта). Като допълнение, бизнес моделът, разработен от основателите на Google се състоял в публикуване на прости реклами за резултатите от търсенето и на уебсайтове. Това се оказало истинска златна мина.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ