HomeИнтересноБългарияКое е най-голямото село в Северна България

Кое е най-голямото село в Северна България

Знаете ли, кое е най-голямото село? Оказва се, че в родината ни има 28 области и общо 265 общини. Статистиките са от 2020 г. и сочат, че от тях са обособени 3160 кметства. Данните са на Националният статистически институт.

Наред с това Столична община, Варна и Пловдив са разделени административно-териториални райони, както следва: Столична община с 24 района, Варна с 5 района и Пловдив с 6 района.

Кое е най-голямото село в Северна България

От статистиките става видно и, че броят на населените места в страната ни към 31 декември 2020 г. показва цифрата от 5257 (в т.ч. селата са 5000, а градовете са 257).

Топ 10 думи с преносно значение в българския език

И така с решение на общински съвети в миналите години са закрити 17 кметства. На тяхно място са създадени 2 селищни формации с местно значение.

Списък по ред с най-голямото село в Северна България

И така, за да научите кое е най-голямото село в Северна България, предлагаме ви да разгледате класацията ни с топ: най-големи по население села в страната.

Най-странните имена на хора в България

  1. Лозен намира се в София-град, област. Има 6250 души население. В историческите план, село Лозен съществува още от турско време.
  2. Айдемир, намира се в област Силистра и има 5727 местно население. Селото е точно на 2 км южно от река Дунав и съществува от османско време и владичество.
  3. Бистрица, е третото по големина в северна България. Намира е в област София и е с население 4979 души. Формирането му става отпреди векове, а с годините се превръща в скъпа вилна зона, която в наши дни е предпочитана от хората с висок стандарт и социален статус.
  4. Казичене, е четвърти по големина град, разположен в област София-град. Той има 4737 души. Селото се слави с минерални извори, с голям капацитет. В минало роята им е била да служат за отопление на оранжерии.
  5. Калипетрово е петото и последно от списъка ни село от най-големите в Северна България. Намира се в област Силистра. Населението му наброява 4554 души. Името му произхожда от „Кали Петър“, което в превод значи „Хубав Петър“. Старото му име е било село Станчево.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ