HomeИнтересноИнтересни фактиИстината за това - колко са звездите на Американското знаме

Истината за това – колко са звездите на Американското знаме

През 1776 г., когато Съединените щати са обявени за независима нация, те все още нямали официално знаме. Първото такова е нареченото континентално знаме и се базира на знамето на източноиндийска британска компания. Оттогава символът променя външния си вид няколко пъти. В 1777 г. конгресът на Континента одобрява флага до визия на съвременния.

Как изглежда знамето на САЩ?

Знамето на Съединените щати е правоъгълно платно, което се състои от синьо платно с бели звезди и редуващи се със седем червени и шест бели ивици.

Първоначално върху него имало 13 звезди, които включвали всичките 13 щата, както и колонии, които се отделиха от Великобритания и станаха част от независима държава.

Звездите бяха подредени в кръг, образувайки съзвездие. Дизайнът на знамето се променял, през годините.

Какво означават звездите на знамето на САЩ?

Всяка от звездите, върху американското знаме представлява символ на държави (щати), които съставляват държавата. Всеки път, когато нова административно-териториална единица се присъединява към Съединените щати, върху знамето се появява нова звезда.

За последен път това се случило, през 1959 г., когато Хаваите станали част от щата.

Колко звезди има на знамето на САЩ?

Към 2021 г. те са точно 50. Институтът по хералдика на армията на САЩ, вече има готови предложения за промяна в дизайна на платното, в случай че се появят нови щати и броят на звездите се увеличи.

Какво означава знамето на САЩ?

Ако звездите са символите на държавите, тогава ивиците са олицетворение на независимостта на Америка от бившите колонизатори.

Червеният цвят символизира Великобритания, родината на заселниците; Белият говори за отделяне от родината. Това е символ на свобода и независимост; Синият е символ на обединението на много държави.

Теории за произхода на знамето

Няма точна информация кой е авторът на американския банер. Според официалния уебсайт на флага, той вероятно е проектиран от конгресмена Франсис Хопкинсън, адвокат от Ню Джърси и един от подписалите Декларацията за независимост.

Съществува и легенда за шивачката от Филаделфия Бетси Рос, която ушила първото знаме за Деня на независимостта. Според легендата тя предложила да се заменят звездите с шест лъча, с пет лъча. И все пак, няма документални доказателства за участието на шивача в създаването на настоящето знаме.

Интересни факти за знамето на САЩ

Банерът на Съединените щати има дълга и интересна история. През това време се натрупали и много интересни факти.

Видът на знамето бил различен

Пропорциите на знамето, разположението на звездите и ивиците не са документирани до 1912 г. Следователно различните банери могат да бъдат намерени в различни части на щата. Днес дизайнът на флага на Америка е строго регламентиран. Съответната спецификация дава всички правилни съотношения на частите на платното до диаметъра на звездите и разстоянията между тях.

Новите ивици са нови състояния

През 1795 г., когато Върмонт и Кентъки се присъединили към САЩ, върху знамето се появили не само две звезди, но и две нови ивици. През 1918 г. щатът включвал Тенеси, Охайо, Мисисипи, Луизиана и Индиана. Добавянето на толкова много ленти станало проблематично. Навярно това е мотивирало Конгреса да се върне към обичайните 13 ивици и да добави само звезди в чест на новите държави.

Знамето вдъхновило и химна

Същото знаме с 15 ивици и 15 звезди подтикнало създаването на химна на САЩ. По време на войната с Великобритания (1814) флагът, който се веел над Форт Макхенри, толкова вдъхновява Франсис Скот Кий, че той композирал стихотворение в негова чест. Редове от неговата творба “Знаме със звезди и ивици”, през 1931 г. става текст на химна.

Уникални цветове

Особеността във флага на САЩ е, че цветовете му – червено и синьо – са по-тъмни, отколкото на знамената на други държави. В това няма символика, а обяснението е прозаично.

По време на създаването на знамето не е имало достатъчно устойчиви багрила и обичайните червени и сини цветове бързо губели оттенъка си. Измина повече от един век, появиха се както висококачествени багрила, така и модерни технологии за боядисване на платното. И все пак, САЩ запази традиционните нюанси на своя символ.

Тъмносиният цвят, използван в американският флаг се нарича “Navy Blue” от Pantone.

Ден на знамето на САЩ

Американският флаг има свой собствен празник, който се чества на 14 юни. Идеята за празнуване на значима дата първо дошла от обикновен учител в училище BJ Sigrand. На годишнината от официалното приемане на Stars and Stripes той организирал празник за своите ученици. Идеята постепенно се разпространява в цялата страна и през 1916 г. Денят на знамето е официално установен от президента Удроу Уилсън.

Флагът на САЩ е скъп за всеки гражданин на страната. В националния символ на държавата е заложена дълбока символика. Банерът дава на американците чувство за единство, гордост и свобода.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ