HomeИнтересноИстория на Белград като част от България

История на Белград като част от България

Дали, българите не са първите хора, заселили Белград? Вие как смятате?

Хората не просто дават нови имена на места, когато поемат управлението, те обикновено обезобразяват тези, които вече са били използвани от местните. Да дадем примери от българското завоевание: Насий става Ниш, Никополис става Никопол, Берое – Боруй и Сердика – Средец.

История на Белград като част от България

И все пак Сингидунум е намерен напълно разрушен. Това се случило през 691 г. от Хан Аспарух, който инспектирал руините на Белград и всъщност на негово място построили Белград. Българите го заселили сами и останали по земите достатъчно дълго (по-голямата част от Средновековието), за да се задържи името.

България е първата славянска държава и Белград е част от България в продължение на много векове, както и по-голямата част от днешна Сърбия.

Българите нарекли града Белград

Затова светът го познава като Белград, а не като Белоград (както се казва на сръбски).

Сега, ако въпросът беше „Така ли е кръстен Белград от българите?“, то отговорът щеше да бъде „Най-вероятно да“. Първото споменаване на името Белград, което градът носи и до днес е от времето, когато тук са живели и управлявали българите.

Други народи дори са му прилагали българския етноним по онова време – латиноговорящите го наричат “Alba Bulgarica”, а маджарите – “Nandorfehervar” или “Nandor Alba” (Нандор е маджарското име специално за дунавските българи). Разбира се, трябва да се отбележи, че понякога е използвано и гръцкото име – “Griechisch Weissenburg” и “Alba Graeca”.

Интересно е обаче да се спомене и, че всички тези имена са запазили значението на „Белград”, което в превод значи „Бял град/крепост”. Ако не е било по-ранното присъствие на племето синди в района, откъдето навярно е идвало и предното име Сингидунум. Това име също може да е има подобно значение макар, че от някои източници излиза, че е келтско име за крепост, носеща името на предишните му собственици, тракийско или скитско племе.

Друга теория е, че цветът „бял“ означава една от основните посоки на света и по този начин е бил използван за обозначаване на гранични градове в една от тези посоки.

Може би от онова време самите градове са изглеждали бели, поради материалите, от които са били направени.

Белград от българи ли е основан?

Със сигурност не – като повечето други забележителни градове на Балканите, Белград е заселен преди хиляди и хиляди години, преди българите или сърбите да се появят като етнос по тези земи (или който и да е друг съществуващ в момента етнос). Съвременният Белград обхваща предградието Винча, което е дало името на известната неолитна култура Винча. Последната е и част от ранната Дунавска протоцивилизация.

Българска връзка със сръбската столица

И все пак това е само история, някои неща са само разкази почерпени от различни източници. Нека не забравяме, че на Балканите е пълно с такива. Тук е мястото и да споменем, че по време на византийското владичество в България (един от конфликтите й с Унгария), се споменава за преселване на сърби в района на днешна София. Ето, защо може да се приеме, че връзката между двете столици е взимана.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ