HomeИнтересноМирослава Българска - заплашва със самоубийство баща си цар Самуил

Мирослава Българска – заплашва със самоубийство баща си цар Самуил

Знаете ли историята на Мирослава Българска? Знаете ли кога е живяла и с какво е останала в историята? Нека ви разкажем мало за това…

Коя е Мирослава Българска

Мирослава е дъщеря на цар Самуил и царица Агата. Тя е българска княгиня.

Сестра е на цар Гавраил Радомир и княгини Катун Анастасия и Теодора Косара. Мирослава е и братовчедка на българския владетел Иван Владислав (управлявал в периода 1015 – 1018).

Мирослава Българска – семейство и живот

Мирослава е била омъжена е за византийски благородник с арменски произход Ашот Таронит. Той бил от династията Багратуни. Той е пленен от българите в битка при Солун. Годината била 996. Ашот бил син на дука Григорий Таронит, който е и управителят по онова време на Солун.

Мирослава Българска – заплашва със самоубийство баща си цар Самуил

По думите на някои историци Мирослава била влюбила в пленника и заплашила баща си, че ще се самоубие, ако не стане законна съпруга на Ашот. Било повече от ясно, че Самуил няма да посмее да се противопостави на дъщеря си и се принудил да изпълнил желанието ѝ. След като сватбата на Ашот и Мирослава била подобаващо отпразнувана, Самуил изпратил младоженците в Драч, а на зет си поверил защитата на Драчката област.

Към 1005 г. Ашот и Мирослава, манипулирани от местните гърци, извършват измяна – бягат на един от византийските кораби, които по това време обсаждат Драч, и след като пристигнали в Константинопол, уведомяват император Василий II Българоубиец за начина, по който Драч щял да бъде завоюван и да му бъде предаден най-лесно.

В отплата за предателството императорът удостоява Ашот с титлата магистър, а Мирослава получила званието „патриция зости“ (първа придворна дама) със съответните регалии – бял хитон и червен пояс (само най-приближените на императора носели червен цвят, патриция зости влизала в челната десетка на най-видните личности, редом с императора, патриарха, великия логотет и кастрофилакта на Солун).

Наред с това ѝ бил представен съответният антураж. Този ранг със съответните му регалии дълго време се е давал само на жени от императорското семейство или близки до него – сестри, братовчедки, снахи, племенници. Измяната на Ашот и Мирослава се оценява като много тежък удар над политиката на цар Самуил. Това предателство осигурило важно стратегическо предимство на византийците срещу войната им с България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ