HomeИнтересноБългарияКак са изглеждали куманите - ключов елемент от Второто Българско царство

Как са изглеждали куманите – ключов елемент от Второто Българско царство

Знаете ли кои са куманите?

Куманите завладяват, сливат се и/или се съюзяват с тюркските кипчаки – подробностите за това как е възникнала тази конфедерация остават неясни.

Как са изглеждали куманите

Кипчаците (или кипчаците) са първите обитатели на източна Кумания от 6-ти до 8-ми век от н.е. Те често се бият с други тюрки – като хазарите – и с Персийската и Китайската империи. Бойната им мощ в крайна сметка им позволявала да доминират над Кимекския каганат, който е израснал в северен Казахстан. Гъвкавостта и плавността на степната политика впоследствие ги накарал да се смесват с куманите.

Как са изглеждали куманите – ключов елемент от Второто Българско царство

Докато кипчакските жители на куманската конфедерация изглеждали по-скоро вътрешноазиатски поради тюркското си наследство, куманите били различни. Смята се, че куманските хора имали предимно руса коса, бледа кожа и сини очи. На славянските езици те се наричали ​​половци или половци – което означава „руси“. Германоговорящите ги наричаха Folban , Vallani или Valwe – всички означаващи „бледи“, сравнете „угар“ на английски. Арменците наричали ​​куманите „русите“.

Както външният им вид, така и бойните умения, произтичащи от суровия живот в степта, правели куманите привлекателни в очите на съвременниците им. Колкото и красиво да звучи това, това не винаги е било бонус в средновековния свят: кумански жени често са били отвличани като бъдещи булки, а мъжете са били поробвани, за да служат като войници (мамлюци) в армии чак до Египет.

Куманите имали подобно поведение не по-малко страстно

Заедно с кипчаците те прекарват много векове, правейки това, което правят повечето степни конници: набези, грабежи, мародерство – по същество рекет на селскостопански селища.

Те дори вземали оборудване като мангонелии балистис, за да обсаждат оградени градове – практика, която скоро е копирана от други азиатски ездачи, които поставят края на Кумания.

Конен мамлюк

Куманите са били световно-известни със своите умения за езда. В ислямския свят мнозина са служили като войници-роби, наречени мамлюци.

Куманите живели на територия, простираща се от Румъния, Унгария и Молдова в Източна Европа до Монголия във Вътрешна Азия. Това била степна област, равна и лишена от големи планински вериги.

С течение на времето куманите се слели с известното тюркско племе кипчаки. Създадената от тях конфедерация имала много жители с азиатска визия, но самите кумани били известни като руси, синеоки и светлокожи.

В крайна сметка монголите се разпръснали като вятъра. Много кумани избягали в Източна Европа и се заселили там, докато други завзели властта в Египет.

Очевидно, както при повечето номадски народи, куманската история е разказ за пътешествия.

Къде точно била Кумания?

Куманите-кипчаки водели номадски начин на живот, премествайки стадата си от едно пасище на друго – навсякъде, където тревата е най-зелена. Така се придвижвали нагоре и надолу по Великата евразийска степ от 10 до 13 век. Следователно границите на тяхната конфедерация не били толкова солидни, колкото съвременните национални граници.

Кумано-кипчакската държава не е териториална

Тя е по-скоро там, където са скитали, там била и държавата им. Липсата на политическо обединение от силна централна власт било точно причината, поради която те можели да „окупират“ толкова обширни земи: царството се състояло от хлабаво свързани племенни единици, които представлявали доминираща военна сила, водена от ханове, които действали по собствена инициатива.

Кумания всъщност е свободен термин, използван от западноевропейски, руски, византийски, ислямски и китайски хронисти. Това включвало всички от заседнали цивилизации – които дори никога не са прекосили района. На практика Кумания обхващала северните брегове на Черно море и всичко на север от Яксарт. Нейната северна „граница“ била гъстата гора на днешни Беларус и Русия, която не се поддавала на скотовъдския начин на живот. На юг и запад куманите-кипчаци достигат до Персия, Унгария и Кавказките планини. Следователно куманските търговски интереси се простират от Централна Азия през Крим, пристанищата към пазари чак до Венеция.

Арабският пратеник Ахмад ибн Фадлан, който действително е пътувал до региона, вече споменавал кипчаците през 9 век. Няколко века по-късно италианският търговец Марко Поло отъждествява Кумания с понтийско-каспийската степ.

Ето как един берберски учен, може би вероятно най-добре описал куманските земи:

Тази пустиня е зелена и тревиста, без дървета, нито хълмове, високи или ниски.“

— Ибн Батута, марокански учен от 14-ти век

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ