HomeИнтересноКой е хан Бату - внукът на Чингис хан превзел Волжка България

Кой е хан Бату – внукът на Чингис хан превзел Волжка България

Бату Хан е монголски владетел и основател на Златната орда, съставна част на Монголската империя. Бату е син на Джочи, следователно внук на Чингис хан. Неговата орда управлява Киевска Рус, Волжка България, Кумания и Кавказ в продължение на около 250 години.

Кой е хан Бату – личност и външен вид

Според Джовани да Пиан дел Карпине Бату е бил „достатъчно добър към собствения си народ, но изпитвал голям страх от тях. Той бил най-жесток в битка; много проницателен и изключително хитър във война, тъй като бил водене на война за дълго време.

Уилям от Рубрук го описва като приблизително с височината на своя господар Джон дьо Бомон и цялото му лице е покрито с червеникави петна.

Кой е хан Бату внукът на Чингис хан – Ранни години

След смъртта на сина си Джучи, Чингис хан възлага дяловете на Джочи на синовете си. Великият хан постави Бату като хан на Златната орда (известен също като Улус на Джочи или Кипчакското ханство). Най-големият му син на Джочи, Орда Хан, също се съгласил Бату да наследи баща им.

Най-малкият брат на Чингис Хан Темуге присъствал на церемонията по коронясването като официален представител на Чингис. Когато Чингис хан умира през 1227 г., той оставя 4000 монголски мъже на семейството на Джочи. Земите на Джочи са разделени между Бату и по-големия му брат Орда. Бялата орда на Ордауправляваше земите приблизително между река Волга и езерото Балхаш , докато Златната орда на Бату управляваше земите на запад от Волга.

През 1229 г. Угедей изпраща три тумена под командването на Кухдей и Сундей, за да завладеят племената по долното течение на река Урал. Според Абулгази Бату се присъединява към военната кампания на Угедей срещу династията Джин в Северен Китай, докато по-малкият му брат се биел с башкирите, куманите, българите и аланите на запад. Въпреки силната съпротива на враговете, монголите завладяват големите градове на джурчените и правят башкирите техен съюзник. През 1230-те години Ögedei разпределя земи в Шансина Бату и семейството на Джочи, но те назначават своите служители под надзора на императорския губернатор и по същия начин в Хорасан.

Какво около Волжка България

Волжка България или Волжко-Камска България е историческа българска държава, съществувала между 7-ми и 13-ти век около вливането на Волга и река Кама, в днешна Европейска Русия. Волжка България е била многоетническа държава с голям брой тюркски българи, разнообразие от фински и угорски народи и много източни славяни. Нейната стратегическа позиция й позволява да създаде монопол в търговията на араби, норвежци и авари.

Как хан Бату внукът на Чингис хан превзел Волжка България

През септември 1223 г. близо до Самара авангард на армията на Чингис хан под командването на Уран, син на Субутай Бахадур, навлиза във Волжка България, но е победен в битката при Самарския завой.

През 1236 г. монголите се завръщат и за пет години покоряват цялата страна, която по това време страдала от вътрешна война. Оттук нататък Волжка България става част от Улус Джучи, по-късно известен като Златна орда.

Тя била разделена на няколко княжества; всеки от тях става васал на Златната орда и получава известна автономия. До 1430-те години Казанското ханство е създадено като най-важното от тези княжества.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ