HomeИнтересноБългарияЗащо Волжка България приема Исляма като своя религия

Защо Волжка България приема Исляма като своя религия

Знаете ли, че на 25-ти януари тази година се навършват 1101 години от паметната дата, в която не само постави началото на разпространението на исляма в съвременна Русия, но и този момент се е превърнал във важно събитие в живота на цялата страна.

Волжка България: Историята на държавата, проправила пътя на исляма в Русия

Според историците датата била 21 май 922 г., когато приемането на исляма като държавна религия от Волжка България става официално.

Защо Волжка България приема Исляма като своя религия

За да осъзнаете значението на такава мащабна дата, трябва да имате представа за състоянието на самата Волжка България и да познавате религиозните тънкости и особеностите на живота и работата на местното население.

Възникването на държавата Волжка България

Според историческите извори първите стъпки към консолидация на българските племена са направени в средата на IX век. Въпреки това, едва през 895 г., когато Алмиш хан дойде на власт, било възможно да се създаде единна и ефективна държава. Така още през X век се секат собствените сребърни монети, а събирането на данък в полза на хазарите е регламентирано. Към този век се отнася и първото писмено споменаване на Волжка България като единна държава.

За съжаление информацията за ясни териториални граници не е съвсем известна. Имало информация за много повече градовете на Волжка България. Сред най-известните са Болгар (сега е възстановен), Биляр (запазено е само селището), Сувар (има много разкопки, които са помогнали да се установи, че е имало голям пазар и голяма жилищна зона, макар, че градът е напълно разрушен), Иске-Казан (частично е възстановен и превърнат в музей на открито), Алабуга (част е от съвременна Елабуга), Ошел (оцелял е само селище), Джукетау ( запазено е само селището в Чистополски район на Татарстан), Кашан (разрушено е, а в Лаишевски район на Татарстан са останали само няколко структури).

Религията във Волжка България

Образуването на държавата Волжка България протича при доста сложни политически и социални условия. Имало е много различни етнически групи, живеещи на една и съща територия. В същото време имало доста трудни отношения с Хазарския каганат, което довело до факта, че Волжка България трябвало да плаща данък.

Всичко това провокирало осъзнаването, че само приемането на нова централизирана религия, заменяща съществуващите езически вярвания, ще може да разреши много проблеми и да укрепи държавата.

Българският владетел Алмиш хан приема исляма

В онези години ислямът е нова религия, която тепърва набира сила. Ханът бил особено привлечен от факта, че ислямът бил официално приет в Арабския халифат, който имал значително влияние (българите имали близки отношения с арабските търговци).

През 922 г. Волжка България е посетена от пратеничеството на халифата, изпратено по молба на владетеля на българите за обучение в приемането на исляма. Секретарят на арабското посолство Ибн Фадлан оставя текст след това пътуване, който е основният надежден и пълен източник на информация за Волжка България от онова време.

Ислямът първо се разпространил в големите градове, а до края на X век и в цялата страна.

Защо приемането на исляма било толкова важно?

Приемайки исляма и по този начин станало сближаването с Багдадския халифат, Волжка България направила значителна крачка напред в своето развитие и получила мощен съюзник – Халифата. Това допринесло за формиране на централизирана държава – силна и влиятелна.

Ислямът имал специално влияние върху развитието на образованието

С приемането на религията навсякъде били построени джамии, с мактаби и медресета, хората били обучавани на религия, право, медицина и география, учели се да четат и пишат, а поезията започнала да се развива.

Историците и етнографите също отбелязали консолидиращата роля на исляма

Под патронажа на тази религия разделените по-рано племена били отново събрани.

Сега Волжка България се е превърнала в част от мюсюлманския свят. Това бил решаващ фактор за установяване на тесни икономически и културни връзки с източните страни.

В заключение:

Днес ислямът и мюсюлманите са неразделна част от руската история и идентичност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ