HomeИнтересноЗнаете ли кой е официалният език в Малта

Знаете ли кой е официалният език в Малта

Малта има два официални езика: малтийски и английски. Малтийският е националният език.

Знаете ли кой е официалният език в Малта

До 1934 г. италианският също е бил официален език в Малта, а през 19-ти и 20-ти век е имало лингвистичен и политически дебат, известен като езиковия въпрос за ролята на тези три езика. Малтийското население обикновено може да разговаря на езици, които не са родни за страната, особено английски и италиански. Те също могат донякъде да разберат Дария (Магребски арабски).

Официален език – Малта

Гръцкият е официален език на Малта, през 553 г. сл. н. е. като част от Сицилия от император Юстиниан. Въпреки че сикуло-арабският става официално използван, гръцкият остава в употреба от висшата класа до норманското управление, което приключва през 1194 г. Гръцкият се заменя с латински около 1130 г.

На кои езици се говори в Малта

  1. Малтийски;
  2. Английски;
  3. Италиански;
  4. Чужди езици

Малтийският е националният език на малтийците и един от официалните на Малта и Европейския съюз. Това е семитски език, произлизащ от сикуло-арабски; въпреки това по-голямата част от речника произхожда от сицилиански и италиански, както е описано от малтийския лингвист Мей Бъчър.

И така 52% от малтийските думи са с латински произход, резултат е от влияние на Италия (по-специално Сицилия) и, в по-малка степен, Франция.

Малта се отличава с това, че е единствената страна в Европа с исторически семитски език. Малтийският език е написан с модифицирана латинска азбука, която включва графемитеż , ċ , ġ , ħ и għ.

Кой е официалният език в Малта – Английски

Преди своята независимост през 1964 г. Малта има значителна история като британско владение и в резултат на това се дължало английският да е официален език в Малта. Правителственият бизнес се извършва и на двата езика и повечето малтийци учат английски в училище.

Италиански

В продължение на много векове и до 1934 г. италианският е официалният език на Малта. И наистина, той се смятал за езикът на културата в Малта от италианския Ренесанс. През 19-ти век италиански иредентисти и италиански малтийци искали да популяризират използването му в цяла Малта за планове за повторното й обединяване в Италия, тъй като Малта била част от Кралство Сицилия до 13-ти век.

Чужди езици

В допълнение към италианския, много малтийци обикновено владеят до известна степен френски, а доста разбират или говорят испански или немски. Изучават се и няколко други езика, а в училищата се предлагат арабски и руски.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ