HomeИнтересноИнтересни фактиКак се казва магарето на Санчо Панса

Как се казва магарето на Санчо Панса

Знаете ли как се казва магарето на Санчо Панса?

И разбира се, отговорът е: магарето на Санчо Панса няма име!

Ако това ви се струва странно, нека надникнем малко в дебрите на „Дон Кихот де ла Манча“ по романа на Мигел де Сервантес. Разбира се, той много специфичен за името на коня на Дон Кихот, Росинант, така че тук у много ще се зароди въпроса:

Как се казва магарето на Санчо Панса?

И защо магарето, което придружава Дон Кихот и Санчо Панса по време на всичките им пътувания, с изключение на интерлюдия, по време на която, той е откраднат, след което е върнат, няма име?

На най-очевидно ниво това е класово нещо: както сред хората (Дон Кихот е от дворянството, въпреки че има инсинуации, че „Дон“ от титлата му е скорошно и сенчесто придобиване), така и Санчо Панса е селянин. Освен това конят е от по-висок “клас” животно, за разлика от магарето.

И, все пак, защо магарето няма име?

Някога в миналото хората (селяните) отглеждали своите животни, добитък гледайки на тях като на стока, инструмент, но не и нещо, на което да дадат име, към което евентуално могат да се привържат.

Така се предполага, че способността и желанието да се назовават животни било признак на лукс, прекалено много време за игри и лекомислие. Това да назовеш животно, означава да го антропоморфизираш, а реално селянин, който трябва да работи с животното до смърт, може да реши някой ден да го продаде или търгува. Ето, защо на хората в онези времена било много по-лесно да гледат на животните като неодушевени предмети.

Има в това смисъл. В онези години имената са емблеми на постижения: различните имена, които Дон Кихот придобива в хода на романа, са свидетелство (неговото завещание) за неговите смели дела. За разлика от него, Санчо Панса не печели прозвище, нито неговото магаре печели име. Те са просто средства за постигане на цел или поне така мислил Дон Хот.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ