HomeРецептиКаква е историята на яйцата по панагюрски - защо са свързани с Панагюрище

Каква е историята на яйцата по панагюрски – защо са свързани с Панагюрище

Хапвали ли сте яйца по панагюрски? Знаете ли, тяхната рецепта? А чували ли сте историята им?

Яйцата по панагюрски са любимо ястие за редица българи. Те са и уважавана гозба за местните от Панагюрище. С тях посрещат гости и сервират в делник и празник.

Яйцата по панагюрски – защо са свързани с Панагюрище

Както се досещате вече тази рецепта произлиза от град Панагюрище. Тя е едно от местните ястия, които се приготвят най-добре, отнася се към местните обичаи и е в състояние да насити и най-изгладнелият.

Каква е историята на яйцата по панагюрски

Колкото и да не ви се вярва, тези автентични яйца са по рецепта на една прабаба

Тайната и автентичният им вкус са се зародили много отдавна. Как се прави тази им е рецепта, попитахме местните там. Ето, какво ни казаха:

За рецепта яйца по панагюрски се искат няколко съставки, малко свободно време и многото любов. Сама така ще може да се докоснете до истински автентичните яйца по панагюрски.

И така, уловката да си приготвите вкусни яйца по панагюрски е тук:

Необходими съставки:

Трябват ви 1-2 л. оцет, 1.5 л. вода, 8 яйца, сол се добавя на вкус, 350 гр. краве сирене, 400 гр. кр. кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 5 л. краве масло, 3 с. лъжици олио, лъжичка червен пипер, връзка пресен копър или магданоз.

Начин на приготвяне на панагюрски яйца:

Първо взимате дълбок съд и наливате водата. Поставяте съда на котлона.

Добавяте оцета и солта и изчаквате да заври. Когато заври едно по едно чупите яйцата.

Хубаво е да ги чупите по отделно и в черпак или друг съд, след което да добавяте поетапно във врящата вода, за да не се слепят.

Захлупвате съда и ги оставяте да се варят на бавен огън. Когато са минали 3-5 минути, може да ги извадите с решетъчна лъжица.

Забележка: Това се прави, когато яйцата се забулят добре. Отцеждате ги леко.

После поставяте лъжица-две от киселото мляко подправено със сол на вкус и със счуканият на фино чесън. Натрошавате сиренето и го разпределяте в 4 дълбоки чинии.

Върху сирене във всяка чиния поставяте по 2 забулени яйца. Сипвате в страни млякото и около яйцата.

След това на котлон загрявате маслото с олиото.

Забележка: Не поставяте червения пипер в тигана при мазнината!

С него поръсвате яйцата по чиниите и ги поливате с горещото масло.

По желание може да украсите с фино нарязания предварително пресен магданоз или копър.

Тези яйца по панагюрски се правят лесно, икономични са и са изключително вкусни. Винаги ще помните рецептата на онази пра баба, която ги е измислила, някога преди столетие. С тях тя посрещнала гости от далечни земи.

Добър апетит на всички!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ