HomeИнтересноИнтересни фактиКак се казва съпругата на Хектор от Илиада

Как се казва съпругата на Хектор от Илиада

Всички сме чели Илиада (е, поне повечето от нас). Помним имената на велики и знатни мъже посветили живота си на Троянската война.

Какво знаем и не знаем от Илиада

Илиада е най-старият оцелял паметник на древногръцката литература . Тя е епична поема, приписвана на Омир и посветена на събитията от Троянската война. Очевидно тя се базира на фолклорни легенди за подвизите на древните герои. Смята се за първата трагедия.

Знаете ли, обаче нещо повече за жените на тези велики имена. Нека вземем за пример:

Как се казва съпругата на Хектор от Илиада

Андромаха е името на съпругата на Хектор от “Илиада”, поемата на Омир.

В гръцката митология Андромаха тя е не само съпруга на Хектор, но и дъщеря на Еетион и сестра на Подес. Тя е родена и израснала в град Киликийска Тива, над който баща й управлявал. Името й в превод означава „човек боец“ или „борец на мъже“. Може да  бъде преведено и като „човек боец“.

След Троянската война, след убийството на Хектор от Ахил и залавянето и разграбването на града от гърците, гръцкият глашатай Талтибий я информира за плана да убие Астианакс, нейния син от Хектор, като го хвърли от градските стени. Този акт бил извършен от Неоптолем, който след това взел Андромаха за наложница и братът на Хектор, Хеленус, за свой роб.

Според Неоптолем тя е майка на Молос, а според Павзаний на Пиел и Пергам. Когато Неоптолем умира, Андромаха се омъжила за Хеленус и станала кралица на Епир. Павзаний също загатва, че синът на Хелен, Кестрин е от Андромаха.

В Епир Андромаха вярно продължила да прави дарения в кенотафа на Хектор. В крайна сметка Андромаха отишла да живее с най-малкия си син Пергам, в Пергам, където умира от старост.

Андромаха била известна със своята вярност и добродетел; нейният герой представя страданието на троянските жени по време на война.

Андромаха е описана разказ за Хронографията от хрониста Малалас като „над средния ръст, слаба, добре обърната, хубав нос, добри гърди, добри очи, добри вежди, вълнеста коса, руса коса дълга отзад, едри черти, добра шия, трапчинки по бузите, очарователна, бърза”.

Междувременно, в разказа на Дарес Фригиецът, тя е илюстрирана като “… светлоока и справедлива, с високо и красиво тяло. Тя беше скромна, мъдра, целомъдрена и очарователна.”

Ето, вече знаете, как се казва съпругата на Хектор от Илиада и как е изглеждала. Е, последното поне по представите на други като нас.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ